Zukorlić neće morati da traži potvrdu od Ugljanina

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nadležni skupštinski odbor usvojio je danas amandman poslanika i predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića

muamer zukorlic sulejman ugljanin 670x447

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Nadležni skupštinski odbor usvojio je danas amandman poslanika i predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića kojim se definiše da nacionalni saveti nacionalnih manjina neće morati da daju potvrdu manjinskim strankama za učešće na izborima.

Umesto toga, kako je to ranije bilo predviđeno, prema ovom amandmanu Republička izborna komisija (RIK) utvrđivaće ispunjenost uslova za manjinske stranke s mogućnošću traženja mišljenja nacionalnih saveta.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Zukorlić je ranije, u javnoj raspravi o izmenama i dopunama zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima, kazao da bi “tragikomično” bilo da on mora da traži dozvolu od predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Nacionalnog saveta Bošnjaka da bi učestvovao na izborima.

Sada je, međutim, njegovim amandmanom to rešeno.

Ovim amandmanom eliminiše se mogućnost zloupotrebe nacionalnih saveta u obračunu s političkom konkurencijom, tako da sada imamo jednu normalnu zakonsku procedure gde RIK utvrđuje ispunjenost uslova za manjinske stranke, kao i za druge stranke, s mogućnošću traženja misljenja nacionalnih saveta u slučaju nekih nejasnoća”, rekao je Zukorlić za Tanjug.

On je dodao da je bilo neprihvatljvio da se izbornim zakonom nacionalnim savetima daju ovlašćenja koja im nisu data osnovnim zakonom.

Davanje potvrda je administrativna procedura, a to je u nadležnosti državnih organa”, podsetio je Zukorlić.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Inače, odbor je usvojio i amandmane poslanika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) kojima se poboljšava položaj manjina u slučaju raspodele mandata.

Prema njihovom predlogu, precizira se: “Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacioanlnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kada su dobile manje od tri odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali, pri čemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika svih izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija stranaka nacionalnih manjina uvećavaju za 35 odsto”.

Prihvaćena su i dva amandmana poslanice SNS Marije Obradović koji se odnose na bolje pozicije žena na izbornim listama.

Njenim amandmanom je precizirani da “među svakih pet kandidata po redosledu na listi (prvih pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja) mora biti najmanje po dva kandidata pripadnika onog pola koji je manje zastupljen na listi”.

(Tanjug, Novosti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex