Zanimljiv podatak – U Sjenici i Prijepolju skoro isti broj Bošnjaka može glasati za izbore BNV

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Evo kako možete prvi vidjeti ekskluzivne vijesti sa Sandzaklive.rs portala na svom facebooku / Pogledaj → OVDJE

Na predstojećim izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) pravo glasa imaće 104.366 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak, od kojih će njih 2.914 moći da glasa van Sandžaka, saznaje radio Sto plus.

Prema podacima Ministarstva za ljudska i manjinska prava, najviše upisanih Bošnjaka je u Novom Pazaru 53.692, a slede Tutin (19.743), Sjenica (11.762), Prijepolje (11.243), Priboj (4.192) i Nova Varoš gde je upisano samo 820 žitelja bošnjačke nacionalnosti.

Van Sandžaka, najviše upisanih je u Beogradu i to njih 1.244, dok u Kosovskoj Mitrovici pravo glasa na predstojećim izborima ima 439 birača.

Na izborima za BNV moći će da glasa i 229 građana Loznice, 196 Malog Zvornika, 170 Krupnja, 136 Subotice i 111 žitelja Pančeva.

U ostalim gradovima broj upisanih građana u poseban birački spisak bošnjačke nacionalne manjine uglavnom je jednocifren.

Pripadnici nacionalnih manjina mogu se sve do 28. oktobra upisati u poseban birački spisak.

Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) održaće se 13. novembra.

Republička izborna komisija (RIK) je do danas proglasila tri bošnjačke liste -“Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Stranka Pravde i pomirenja – dr Misala Paramenović” i  “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin”.

Učešće na predstojećim izborima najavila je i lista “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane”, koju će predvoditi Admir Muratović.

(Radio stoplus)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker