Ugljanin u Tirani odlikovan ordenom “viteza Skenderbegovog reda”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prigodnom ceremonijom u Tirani, predsjednik Republike Albanije Ilir Meta odlikovao je predsjednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina titulom “viteza Skenderbegovog reda”.

Orden viteza Skenderbegovog reda je državno odlikovanje Republike Albanije, koje je 1925. godine ustanovio albanski predsjednik Ahmed Zogu (kasniji kralj, Zog I), a dodjeljuje se pojedincima za značajan doprinos odbrani, jačanju i razvoju Republike Albanije.

Odlikovanje nosi ime Skenderbega, albanskog nacionalnog heroja koji se borio protiv Osmanskog carstva i sultana.

Albanski predsjednik Ilir Meta titulu “viteza Skenderbegovog reda” dodijelio je i rukovodiocima udruženja za asimilaciju sandžačkih Bošnjaka “Kosovo za Sandžak”, Ismetu Aziziju i Ali Daciju, te posthumno Mula Jakupu Kardoviću iz Rožaja.

Titula “viteza Skenderbegovog reda” posthumno je dodijeljena i Aćifu Hadžiahmetoviću za, kako je navedeno, “doprinos u zaštiti od asimilacije i eliminaije Albanaca pod srpsko-hrvatsko-slovenačkom kraljevinom” i u znak zahvalnosti za aktivnosti tokom Drugog svjetskog rata u “očuvanju teritorijalnog integriteta albanskih zemalja i zaštitu nedužnog albanskog i bošnjačkog stanovništva koje su četničke bande pokušale istrijebiti”.

Fotografije koje objavljujemo uz tekst nema na zvaničnim nalozima Sulejmana Ugljanina na društvenim mrežama, niti na zvaničnom sajtu SDA Sandžaka.

Na jednoj od fotografija sa ove svečanosti vidi se velika slika na zidu na kojoj je prikazano davanje prisege katoličkom svećeniku s rukom na Bibliji. Na toj fotografiji Ugljanin i prisutni drže u rukama šampanjske čaše i priznanja koja su dobili.

(Sandzacke)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
31 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
riki
riki
7 mjeseci ranije

vucic mu spasava vast u tutinu, u albaniju uz šampanjac dobija orden vic od coveka

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
7 mjeseci ranije
Odgovor za  riki

Riki, ti znaš da je Ugljanin jači vjernik od pola mešihata, prije 980-e godine je on klanjao, nazivao selam na poslu u bolnici, itd. što je tada bilo prilično rijetko, a za šampanjac, mnogo si smiješan, da ne kažem glup, ti čitaš zlonamjerno napisane riječi, koje dolaze od pristalica SPP-a, a ovaj portal svakodnevno pokazuje da je SPP-ovsko glasilo, i isto radi kao i funkcioneri SPP, poturaju, naturaju, izmišljaju, lažu, blate, ogovaraju, potvaraju, itd.

riki
riki
7 mjeseci ranije

Ugljanin je vise Sandzak unistio nego svi cetnici u 100 godina, al tebi ga eto nemam nista protiv, nikad sda vise nece imati glasove kao 90′ suljo je to kriv

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
6 mjeseci ranije
Odgovor za  riki

Tako smo radili i kada je streljan Aćif-efendija, Bošnjaci su išli u redovima da ga pljuju mrtvog, ne svi hvala Allahu, a znamo šta je taj čovek uradio za Pazar, tako radimo i danas kada je prestala opasnost od rata, maltretiranja i batinanja, Ugljanin je najgori, a kad nam je bilo tijesno dupetu, svi su bili za njega.

Bidžikus
Bidžikus
6 mjeseci ranije

Svi za njega a on u Bursi.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
7 mjeseci ranije
Odgovor za  riki

Kome Vučić spašava vlast u Sjenici, i kome Vučić spašava vlast u N. Pazaru? To možda nije bitno, jel tako, ali ovo u Tutinu, e to je trn u oku mnogima.

Neko
Neko
7 mjeseci ranije

Dobro ova nagrada je cirkuz, kao i sto Albanci nemaju prioritete, te odlikuju nekoga ko se borio protiv zadnjeg hilafeta. Jadno. No nevezano za to ja podrzavam nase zblizavanje sa Albancima zbog sledecih razloga:
A) oni su muslimani, kao i mi a to je najbitnije kod nas
B) mi smo iliri a i oni, dakle isto porijeklo a mnogi od nas su direktni potomci Albanaca, koji su naselili Sandzak nakon velikog pokolja, koji su izvele “nase drage komsije” Srbi
C) Albanci su ljudi moji davali krv za nas 1945 u tri navrta, kad su četnici dosli da kolju
Stoga ovde puna podrska za Suljka u zblizavanju nas i Albanaca. Mozda bi bolje bilo da se batali politike i preuzme ove ceremonijalne stvari…

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
7 mjeseci ranije
Odgovor za  Neko

Za tebe su čini mi se samo srpska odlikovanja vrijedna? Ako je tako, ti nisi merodavan da ocjenjuješ odlikovanja koja dodjeljuju druge države, diči se srpskim nagradama, i to je sasvim ok., ali ne pokušavaj omalovažiti odlikovanja koja dodjeljuju druge države i narodi, jer tako postaješ mnogo glup čovjek.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
7 mjeseci ranije

Dobiti takvo priznanje-odlikovanje, kakvo je dodijeljeno Aćif-efendiji je prestiž i dokaz da je neko ostavio nekakvog traga u istoriji svog naroda, a takođe i u istoriji susednog, nama dragog Albanskog naroda, koji nam je pristizao u pomoć kada nam je bilo najteže, a siguran sam da će i u buduće, bude li potrebno. Ugljanin je taj, koga cijene i uvažavaju kako Bošnjaci, tako i Albanci, Turci, i td., za razliku od ostalih naših samozvanih “vođa”.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
7 mjeseci ranije

Јесте, зато вас је на Космету остало 10ак хиљада од 80 хиљада, колко вас је било у српско време. Да је Бљута победио вероватно би вас у Санђаку било колко и на Косову…

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
7 mjeseci ranije

Zašto ne kažeš koliko nas je ostalo u Bosni, Sandžaku, Srbiji, itd., a koliko nas je otišlo, proterano samo u Tursku, po nekim podacima u Turskoj Bošnjaka ima oko 4 miliona, a još po drugim državama ako bi ih zbrojili, da su svi ostali na Balkanu, bili bi smo najbrojniji narod na ovim prostorima, a ti sve znaš a ovo ne znaš, šteta za tebe.

Turčin
Turčin
7 mjeseci ranije

U Turskoj su samo Turci.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
7 mjeseci ranije
Odgovor za  Turčin

Nemaš ti pojma, Bošnjacima je u Turskoj data mogućnost da se izjašnjavaju kako hoće, a to što je nama svejedno zbog iste vjere, dal smo Turci ili Bošnjaci, to je nešto drugo.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
7 mjeseci ranije

Vidi, to u Turskoj nisu Bošnjaci tj. mogli su biti da su im Turci pustili da biraju i da se u novije vrijeme izjasne ko su. To je narod većim dijelom poreklom iz Srbije i Makedonije a manjim dijelom iz CG i BiH. Vi u Srbiji nijeste bili većina čak ni u tursko vrijeme ni nakon seoba Srba . Ali jeste recimo u Užicu 96% kao većem gradu, ali kad se pogleda UE sa okolinom bili ste manjina. U Kragujevcu ste činili 100%, ali je taj KG imao 74 kuće i dvije džamije po popisu, ali kad se pogleda KG sa okolinom onda ste ispod 10%. Zašto je tolika masa svijeta odselila za Tursku? E ovako, kada je pao feudalizam pravilo je bilo svukuda, da svakom pripadne ona zemlja koju je radio za feudalaca latifundistu. I age i begovi iz svoje gordosti nijesu mogli da istrpe da to više nisu i da su jednaki sa kmetovi ma pa još i da žive u đaurskoj državi. I to je to. Zanatlije i muslim. seljaštva su ostali. Mnogi su se pokajali kad su stigli jer su videli da se islam tamo drugačije praktucipira a mnogi su se i vratili. Mnogi se i danas čude arapima jer je vaš islam naslonjen na slovenske običaje a njihov na arapske i azijatske. Imaš na You Tube vlog koji vodi devojka iz Sarajeva koja se udala u Tursku pa evo i danas kad je globalizacija tolko poravnala gotovo da ne može da shvati mnoge turske adete…

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
7 mjeseci ranije

Velika je razlika biti autohtoni narod, i doseljenici, migranti, i sl. Doseljenici su obično raštrkani unutar jedne zemlje, i ne mogu ostvariti neka kolektivna prava, a sasvim je drugo kada si autohton na određtenoj teritoriji, a još si većina. E sad ti miješaš babe i žabe, miješaš vjerske propise i običaje, pa naravno običaji su različiti i kod muslimana u Kini, i u Pakistanu, Indoneziji, arapskom svijetu, Turskoj, na Balkanu, itd., ali KUR’AN je jedan, vjerski propisi si jedni jedini koji se moraju praktikovati. Npr. i kod vas pravoslavaca običaji nisu isti recimo u Vojvodini i Sandžaku, Šumadiji, itd. a da ne govorimo u Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji, Rusiji,ili Rumuniji. Ja koliko sam informisan, osim vas Srba, niko više od pravoslavaca ne slavi slavu, itd.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
7 mjeseci ranije

Ko te slagao da je na Kosovu ostalo 10 000 Bošnjaka, za tvoju informaciju dole Bošnjaka možda ima više nego Srba.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
6 mjeseci ranije

Ima, posebno u opštini Vitomirica i opštini Rečane :))

Kismet
Kismet
7 mjeseci ranije

Kismet 1. Jula 2022. At 14:50
Svi izdajnici pa i ovaj su se borili protiv Osmanlija da bi dobili na kraju Vučić i Ramu(četnike)za
Vladare, i Arapi su zvali zapadni svijet da ih oslobode Osmanlija, pa vidimo kako su ih oslobodili, napravili ih doživotnim robovima,ko god se borio protiv Osmanlija, a pogotovo Muslimani, njih je Uzvišeni Allah kaznio pa im je dao katilje za vladare, i to će potrajati do sudnjeg dana. Da Sam ja Erdogan, ja bih ovom bokseru pomućene pameti zabranio ulaz u Turksku.

Rubikon
Rubikon
7 mjeseci ranije
Odgovor za  Kismet

Ko zna šta se u tvojoj glavi dešava…kao da si djozluke u mozak pomiješao,kismet bey.

Rusu(a)lija
Rusu(a)lija
7 mjeseci ranije
Odgovor za  Rubikon

Ja stavi kismetdziji minus.,a ono mu ga nagradiše još sa plus.čime se bavite,sramotaši. vi ste sami sebe prezreli i ponizili.
P.s
Cerim abi

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
6 mjeseci ranije
Odgovor za  Kismet

Da, ti bi mu zabranio, to je bila i želja M. Zukorlića, ali……

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
7 mjeseci ranije

Ђурађ Кастриота(Од Турака прозван Скендербег) српски витез од оца Ивана и мајке Војиславе. Сва су му деца и рођаци удавани једино у српске куће, писао и говорио једино српски, шиптарски није ни знао нити је тај језик тада постојао. Сахрањен у је у православној цркви у Кроји чини ми се, а отац и брат су му као монаси сахрањени у Хиландару. Српска историја као самоуслуга, но овакве ствари код нас изазивају једино смијех.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
7 mjeseci ranije

Vjeruj pešterac, znao sam da ćete i Skenderbega prisvojiti, kao i Mešu Selimovića, itd., ali zanima me zašto u BG ne sagradite spomenik Skenderbegu, ili u Nišu, N. Sadu, zašto se ni jedna institucija, škola, bolnica, isl. ne zove po njemu, a ja ću ti reći zašto, pa zato što je bio Albanac (nije šiptar), i nije bio Srbin, a to da tada nije postojao šiptarski jezik je tačno, čak ni danas ne postoji, ali je zato postojao albanski mnogo prije srpskog, a i dan danas albanski jezik postji.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
7 mjeseci ranije

Imamo ulicu u Beogradu koja se zove po Skender begu, ali kad ga drugi toliko prisvajaju i nas je sramota da se otimamo. U principu to je jedini “njihov” junak, kad im je bečki dvor pravio vaštačku naciju, morali su nekoga na brzinu da nađu. Ali šta reći, ako nije dovoljno što mu cela familija ima srpska imena i po neko univerzalno pravoslavno, ako nije dovoljno to što su mu otac i brat sahranjeni u Hilandaru gde nije sahranjen niko ko nije Srbin, i to kao monasi – porodična slava Svt. Đorđe. Ja stvarno ne znam šta je Srbin ako to nije? Sama rasprava oko toma je poniženje za svakog razumnog čoveka. Čak i enciklooediji Britanija najslovrnofobnijeg naroda za njega piše, etnicitet : Srbin. Arbanasima je glavni albanski prosvetitelj čovek koji se zove Petar Bogdan, tako su dali ime biblioteci u Prištini, i on je Arbanas? Nema dalje.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
7 mjeseci ranije

Pogrešno je tumačenje toga da ako je neko prije nekoliko stotina godina nosio hrišćansko ime, da nije Albanac, jer su Albanci muslimanska imena prihvatili sa dolaskom Turaka, takođe i vjeru, a što se tiče albanske nacije, kako ti kažeš da nije postojala i da im je bečki dvor veštački stvorio naciju, ja bih rekao da nije tako, već da je bečki dvor priznao postojanje albanske nacije, koja nije bila priznata zbog tog što je bila slaba, i nije mogla da izdejstvuje priznanje od velikih sila jer su bili ugnjetavani id okolnih naroda. Slično se dešavalo i sa Bošnjačkom nacijom, tek kad je ojačala intelektualno, pa ako hoćete i vojno, tek su je velike sile priznale, a sve se to dešavalo i sa ostalim nacijama i narodima, neke prije, neke kasnije.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
7 mjeseci ranije

Vidi, Teodora Toleva je dokumentovano objasnila i sve je jasno ko na dlanu. Nekad su nacije nastajale istorijski na osnovu onoga kako je Bog postavio narode prvo po potomstvu od Avrama tj. Sema, Hana i Jafeta pa zatim, kako to nauka zove “istorijskom diferencijacijom” a u novije vrijeme veštački tkzv socijalnim inžinjeringom. Recimo Bošnjaci su nastali istorijskom diferencijacijom od Srba, vi imate dva gradiva elementa, srpsko porijeklo i islamsku vjeru koji su kao spoj dali jedinstven narodni izraz. Najbolji dokaz tome je da svaki Srbin koji izgovori Šehadet postane Bošnjak i svaki Bošnjak koji pređe na pravoslavlje postane Srbin. Vaštački proces je nešto drugo, nešto što je neko sa strane projektovao. To u svijetu najbolje radi Tavistok institut. Recimo ako oni hoće i zapad može da obezbedi logistiku da narod postanu Hercegovci, Sandžaklije, Vojvođani, oni će to i postati. Malo se izmeni jezik, uzme neki dijalekat, malo se istimba istorija, malo se konfrontira sa matičnim narodom, da him se država il autonomija, reprezentavcje u sportu i to je to. Arbanasi pak, nisu monolitni kao Bošnjaci. To su raznorodni muslimanski etniciteti objedinjeni pod jedan identitet nakon propasti Osmanakog carstva. Najviše je Srba/muslimana, zatim Tatara, Turkeša, Aškalija, Čerkeza. Arbanasi su samo supstrat, to su bila mala plemena, međusobno sukobljena bez ikakve zajedničke nacionalne svijesti dok ih Beč nije preuzeo. Pa eto i danas njihova dva jezika Gege i Tosk jedva da se međusobno razumeju. Ne računajući rune kojima su pisali, prvo slovno pismo im je sastavio Dositej Obradović.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
7 mjeseci ranije

Ko ti je rekao da svaki Srbin koji izgovori šehadet, postane Bošnjak? Čuj pešterac, nije tako nego, svaki hrišćanin koji izgovori šehadet voljom, srcem i iskreno, postaje musliman, a to nema veze sa bošnjaštvom. E sad o albanskim plemenima možemo diskutovati kao i o srpskim, i Srbi ne postoje kao monolitan narod od postanka, nego takođe kao plemena, i tek krajem 18-og vijeka se konstituišu kao Srbi, a takođe jezik kojim su govorili, a i danas kojim govore, je veoma različit zavisno od toga na kom dijelu Srbije žive. Recimo Niš, Vranje, Leskovac,itd i Vojvodina, Sandžak, Kosovo, itd. mogu ti reći da se teško sporazumijevaju.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
7 mjeseci ranije

Meša Selimović naravno da nije bio Srbin ali sr osjećao delom srpskog naroda kao neSrbin. Kao npr. Arčibald Rajs ili Josif Pančić. Ili sada Arno Gijon koji se nije posrbio nije uzeo naše ime i prezime, ostao Francuz ali se oseća dijelom srpskog naroda.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
7 mjeseci ranije

Druga stvar je kad neko prihvati drugu vjeru, ili naciju, promijeni ime i prezime a sve to zvanično i u dokumentima, a drugo je to kada mi nekoga bez njegovog dopuštenja (a Skenderbeg ne može ništa dopustiti jer nije živ), svrstavamo u jedne, ili druge. Svako ima pravo da se oseća i predstavlja onako kako hoće, ali mi nemamo pravo nikoga da svrstavamo po našeme nahođenju i željama.

Dardan
Dardan
7 mjeseci ranije

Neću se baviti bezvrednim koještarima i obmanima koje imaju manju vrednost od toaletnog papira. ali, za tebe i one čitaoce SL koji to možda interesuje, obavestujem da Skenderbegova braća sahranjena su u Manastiru Hilandari u Goru Atos, u kuli posvećenoj Svetom Đerđu poznat pod nazivom od tada pa do dan danas kao Arbanški Pirg ili Stek.
ono što je poznato mesto gde je sagrađeno kula poznato kao kula Arbanaško kupio je Đon Kastrioti (Skenderbeuov otac) 1426. godine, gde je kupio komad zemlje za 80 Fjorina i 4 Adhelfata (pravo boravka u manastiru), bili su deo ugovora. Ugovor je sklopljen između Đona Kastriota i jeromonaha (najviša monaška ličnost) Atanasa. tada je i podignuta arbanaška kula da ubuduće služi kao grob za njegove sinove.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
7 mjeseci ranije
Odgovor za  Dardan

Otkud Arbanaški pirg u srpskom Hilandaru? Već sam pisao kako su se Arbanasi našli u srpskoj zemlji pomorskoj kojom su tada vladali Voisavljevići koji im dadoše slabo naseljen deo Rabno da žive, rade i za Srbe se bave stočarstvom. Odatle smo vas prozvali Rabanasi ili slovom inverzijom aRbanasi. ( Rubno područje, za rub makedonci i danas kažu Rab. Rubno ostrvo u Hrvatskoj je Rab) Kao što se Fruška Gora zove po Fruzima kako smo onda zvali Franke koji su se na njoj ušančili. Ali to nije Franačka zemlja. Ili još bolje Bulgarija se i danas zove po Bulgarija koji su je nekada davno i jednom periodu držali i osvojili. Iako nikakve veze druge nema sa Mongolski narodom Bulgara. U Stambolu ima više popisa stanovnika iz srednjeg vijeka, pa i naša Dečanska hrisovulja gde se vidi da je i u Albaniji današnjoj imalo par procenata Arbanasi koji imaju drukčija imena i jasno se raspoznaju. Cela Albanija ima 80% čisto srpskih toponima. Najpoznatija atrakcija na jugu današnje Albanije je Plavo oko na rijeci Bistrici, o čemu dalje pričati i treba li veći dokaz ko su ustvari Iliri, Tračani. Tribali, Pelasgi? Nigdje nema u celom Ilirik drugih toponima osim srpskih, pa i u samoj današnjoj Albaniji.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
31
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker