Tandir – Ne možemo sve investirati u Beograd i naša djeca u Sandžaku moraju da imaju pozorište, bioskop, muzej i biblioteku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik poslaničke grupe Stranke pravde i pomirenja u Skupštini Srbije Samir Tandir pohvalio je danas odluku predsjednik Srbije Aleksandra Vučića da uruči donacije 5.000 vakcina Bosni Hercegovini. 

– Predsjednik Srbije danas je u Sarajevu i uručuje donaciju vakcina. Želim da se zahvalim predsjedniku Srbije.

To je gest koji dokazuje dobrosusjedske odnose, koji dokazuje težnju naše zemlje za pravljenjem najboljih mogućih odnosa među narodima u regionu i jedan od dijelova sporazuma između SPP-a i SNS-a jeste unapređenje odnosa između bošnjačkog i srpskog naroda, između Republike Srbije i Republike Bosne i Hercegovine. To je gest koji svaki dobronamjeran građanin i ove zemlje i regiona mora da pozdravi. Ja se iskreno nadam da će ljudima u BiH da donacija dobrodoći i da će stići do onih koji su najugroženiji.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu LD 2034 (2020) između Banke za razvoj Savjeta Evrope i Srbije za projektni zajam – Infrastruktura u kulturi, Tandir kazao da bi dio ovih sredstava treba biti usmjeren prema opštinama u Sandžaku.

– Mislim da je neophodno izdvajati mnogo veća sredstva kada je kultura u pitanju, posebno u dijelove unutrašnosti naše zemlje. Ja dolazim iz Sandžaka. Stanje institucija u oblasti kulture je pogotovo kada je u pitanju infrastruktura jako loše.

Međutim, mnogo je lakše napraviti jednu zgradu, nego promijeniti navike, uticati na obrazovanje i kulturu jedne generacije. Ja poziv Ministarstvo kulture, u čijem je portfelju i informisanje, da više obrati pažnju na sadržaj koji naša djeca gledaju na TV-u i na sadržaje koji su im dostupni kroz udžbenike i štampu. Moramo da vodimo računa ukoliko želimo da imamo odgojene generacije koje znaju šta je to kultura. Posebno hoću da istaknem loše stanje u oblasti kulture u sandžačkim opštinama.

Opština Sjenica nema muzej, nema zgradu muzeja i treba investirati u to. U Prijepolju biblioteka nema svoju matičnu zgradu, krov Doma kulture prokišnjava, biblioteka u Sjenici funkcioniše na 45 kvadrata. Mislim da ova sredstava treba da budu tu usmjerena, da sva sredstva ne završe u Beogradu, jer ako želimo da nam Srbija ne ostane pustamo moramo je ravnomjerno razvijati. Ne možemo sve investirati u Beograd, i naša djeca u Prijepolju i Novom Pazaru moraju da imaju pozorište i bioskop i muzej i biblioteku.

Izvor: SANA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex