Tandir: Investirati u Sandžak; premijerka: Infrastruktura preduslov, treba razgovarati

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir pohvalio je rad vlade tokom pandemije, a premijerki je uputio pitanje o ulaganju u Sandžački okrug.

Tandir se najpre zahvalio što se počelo sa rešavanjem problema deponije na Limu kod Prijepolja.

Takođe, pohvalio je i paket mera ekonomske pomoći tokom epidemije, vlade kao i tok vakcinacije u Srbiji.

Tandir je upitao premijerku Srbije Anu Brnabić kada će u Sandžak početi da dolaze velike strane investicije.

“Ovaj kraj spada u najnerazvijeniji. Treba nam, predsednice vlade, po jedna velika strana investicija, bar u dva najveća sandžačka grada, Novi Pazar i Prijepolje”, naveo je Tandir.

Kako je naveo, uvođenjem ekonomske slobodne zone u Priboju “od doline gladi napravili smo prosperitetnu opštinu”.

On je upitao da li ovaj model može da se implementira u skorije vreme i da Novi Pazar i Prijepolje dobiju slobodnu ekonomsku zonu.

“Mislim da bi to bio jedan od modela kako bismo mogli da rešimo problem nezaposlenosti. To jeste problem i drugih opština u Srbiji, ali ja govorim o onom delu iz kojeg dolazim kako bismo pomogli onima koji na tom prostoru žive”, rekao je Tandir.

Predsednica vlade odgovorila je da se država trudi da se ulaže u sve delove Srbije, ali da je važan aspekt infrastruktura.

“Tokom pandemije postavili smo nove pogone, otvorili nekoliko fabrika. Kada Japan investira u neku zemlju tokom velike krize, kao što je kovid-kriza, onda to mnogo govori o toj zemlji i privlači druge investitore”, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Kako je navela, Vlada se trudi da direktne strane investicije dovodi u sve krajeve Srbijie, uključujući Tutin, Novi Pazar, Prijepolje.

“Glavna stvar je infrastruktura, zato je važno što se počelo sa gradnjom puta Novi Pazar- Tutin. Pozivam da sednemo i vidimo gde možemo da počnemo sa stvaranjem slobodne ekonomske zone, to je u Priboju, između ostalog, dalo rezultate. Infrastruktura je preduslov, sada to ide dobrom dinamikom, nastavlja se bez pauze, očekujem da se to završi”, objasnila je premijerka.

Ona je rekla da su važne i domaće investicije.

“Trebalo bi pažnju da obratimo i na domaće investiticije, da osnujemo saveze opština ako ne postoje”, rekla je.

Tandir je ministarku turizma Tatjanu Matić upitao i kolika su ulaganja u turizam u sandžačkom kraju.

On je naveo da sandžačke opštine imaju veliki prirodni i kulturni potencijal i da je turizam jedna od šansi koja bi trebalo da se iskoristi.

Ministarka Matić kaže da se poslednjih šest godina dosta ulaže u tu oblast.

“Upravo sada je u toku konkurs, Ministarstvo turizma odvojilo je 600 miliona dinara za različite projekte u turizmu. Imamo prijave i iz opština Priboj, Novi Pazar…“, rekla je ministarka turizma.

Kako je rekal, pre svega bi trebalo izvršiti edukaciju, pre podnošenja prokejata, kako bi određeni projekti mogli da konkurišu za sredstva Vlade, ali i bilateralnih donatora.

Istakla je da su neki donatori su već realizovali projekte u tom regionu.

“Manja mesta se mogu usmeriti na razvoj omladinskog turizma, za razvoj lokalne zajednice i ekonomski napredak u tom kraju“, kaže ministarka Matić.

Ona je istakla da je u takvim projektima velika uloga lokalnih samouprava.

(B92)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.