Rastoder: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori postalo privatno vijeće jedne partije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bošnjački intelektualci, vjerski lideri i političari potpisnici su otvorenog pisma upućenog ministru pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimiru Leposaviću i zaštitniku ljudskih prava i sloboda Siniši Bjekoviću. Zatjev, pokretanje postupka za izmjene Zakona o ljudskim pravima i slobodama, te odlaganje započetih procedura oko izbora novih savjeta manjinskih naroda, zbog pandemije I, kako je navedeno, “nedovoljne transparetnosti procesa koji provode neovlašteni subjekti.”

– Prvo po zakonu početak sazivanja elektronske Skupštine treba oglasiti mnogo ranije nego što je to urađeno u ovom slučaju za manje od 30 dana. Drugo, čitavim procesom ne može upravljati onaj koji je direktan učesnik u procesu. To znači da je čitav izbor procesa vodila stranka koja je bila direktan kontrolor vijeća I dala sebi za pravo da raspiše izbore i vodi čitav proces, kaže akademik Šerbo Rastoder, jedan od potpisnika otvorenog pisma.

Bošnjačko nacionalno vijeće, naglašava, umjesto da postane predstavničko tijelo naroda, postalo vijeće jedne partije.

– Kao takvo jedini smisao tog Vijeća bio je sveden na to da uzima grantove za manjine koje je također kontrolisalo to vijeće. Ono nije ostvarilo funkciju I ulogu koju mu je dato ustavom. Naš je napor da od tog Vijeća napravimo predstavničko tijelo čitavog naroda.

Inače, među potpisnicima psima su predstavnici političkih stranaka pa čak i manji dio članova Bošnjačke stranke koju je, kako kaže akademik Rastoder, Vijeće privatizovalo i pretvorilo ga u svoju partijsku parapolitičku organizaciju.

(Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
tvbox
Pouzdan član
tvbox
2 godina ranije

A da su tvoji na vlasti u BNV bilo bi ok?

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker