Rasim Ljajić, o saobraćajnoj nesreći, povratku u Nemanjinu: Iz medija sam saznao da se vraćam u Vladu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Rasim Ljajić, lider SDPS i bivši ministar, u ekskluzivnom intervjuu za Alo! otkriva da li ćemo ga opet videti u ministarskoj fotelji, koliko mu je nedavna saobraćajna nesreća, u kojoj je poginuo njegov prijatelj Branko Gogić, promenila život. S njim smo razgovarali i o drugim aktuelnim temama…

Za početak nam recite kako se sada osećate?

– Osećam se znatno bolje nego pre mesec dana, a da ne govorim o tome kako je bilo neposredno posle udesa. Važno je da su prognoze za dalji oporavak optimistične i da bi trebalo da prođem bez nekih trajnijih posledica.

Kako teče oporavak, šta vam kažu lekari?

– Lekari kažu da sam se brže oporavio nego što je to uobičajeno za ovakav vid povreda. Recimo, prvog dana terapija u Novopazarskoj banji nisam mogao ni ruku da ispružim u bazenu a kamoli da plivam, a dvadesetog dana sam već skoro normalno plivao. Svestan sam da će do punog oporavka trebati još vremena, ali sam na to i fizički i psihički spreman.

Da li ste u kontaktu sa porodicom Branka Gogića?

– Čim sam se vratio u Beograd posle banjskog lečenja, otišao sam sa suprugom Branka Gogića na groblje, s obzirom na to da nisam mogao da dođem ni na sahranu, ni na četrdesetodnevni pomen, tako da sam sve preživljavao ispočetka, a naročito kada sam sutradan otišao i na mesto nesreće. Takođe sam video i čoveka koji nas je prvi zatekao i pozvao policiju i hitnu pomoć. Imao sam potrebu da se Bojanu Jaćimoviću lično zahvalim, s obzirom na to da je bio jedan od retkih koji je zaustavio auto i pokušao da nam pomogne. Ne bih da zvučim patetično, ali kako vreme odmiče, sve više vidim koliko je Brankova smrt gubitak, pre svega za njegovu porodicu, za mene lično, stranku i njegove prijatelje. To je jedini čovek koga sam poznavao a da nije imao neprijatelje.

Pojavili ste se na stadionu u Novom Pazaru. Kako su reagovali vaši sugrađani kada su vas videli?

– Pa nisam siguran da su imali priliku da me vide, jer sam namerno otišao na tribinu koja je inače zatvorena zbog rekonstrukcije i na kojoj nije bilo ljudi. Još uvek nisam spreman za gužvu, a i ta vrsta publiciteta mi stvarno nije potrebna.

Pratite li aktuelna politička dešavanja, šta najčešće gledate na televiziji?

– Igrom slučaja sam bio prinuđen da se bar 15 sati dnevno družim sa televizorom. Daljinski upravljač nisam ispuštao iz ruku, i gledao sam najviše sport i pratio informativno-političke emisije iz celog regiona. Naravno da ništa novo nisam saznao, osim što sam još više uveren da će čitav 21. vek proteći u borbi za vodu, hranu i energente, da će se posle rata u Ukrajini svet ponovo hladnoratovski podeliti, a da nama u regionu neće biti napretka bez značajne promene političke i društvene paradigme, dok se ne oslobodimo nacionalizma i populizma i vratimo se politici koja je bazirana na realnosti, međusobnoj saradnji i poboljšanju kvaliteta života. Često sam gledao i hrvatske programe i nisam mogao da se načudim u šta se pretvorio predsednik zemlje članice EU, koji je za dve godine prešao put od okorelog levičara do vođe populističke desnice u Hrvatskoj.

Iako se još niste oporavili, mediji uveliko pišu o vašem povratku u vladu, kako na to reagujete?

– I ja sam iz medija saznao da se vraćam u vladu, iako, najiskrenije govorim, nikakvih razgovora još uvek nije bilo na tu temu. Uostalom, zbog ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu još uvek nemamo konačne rezultate glasanja.

Da li ste spremni za povratak na političku scenu?

– Pa ja sa političke scene nisam ni odlazio. Jedina moja pauza je bila zbog saobraćajne nesreće. Mada sam i tada bio u kontaktu sa ljudima iz stranke, koja je u datim okolnostima normalno funkcionisala.

Bili ste ministar trgovine, a ovih dana održan je samit u Ohridu u okviru inicijative Otvoreni Balkan, kako to komentarišete?

– Od završetka rata imali smo oko 70 različitih regionalnih inicijativa, manje-više sve su dobro zvučale, ali su većinom bile neuspešne. Najbolje rezultate dala je CEFTA, a najambicioznije najavljen bio je Berlinski proces. Nažalost, CEFTA je zbog političkih razloga ušla u ozbiljnu krizu, a Berlinski proces, iako je dobro targetirao probleme, zbog neefikasnosti briselske administracije, dao je vrlo skromne i skoro mršave rezultate. Zbog toga su Vučić, Zaev i Rama i pokrenuli inicijativu Otvoreni Balkan, kao isključivo ekonomski projekat. Nažalost, on se sada osporava politički, a ne ekonomskim argumentima. Rasprava je svakako potrebna, ali politizacija same ideje neće nas nikuda odvesti.

Moramo se držati zajedno

Da li bi priključivanje Crne Gore i Bosne i Hercegovine inicijativi Otvoreni Balkan moglo da na ovim prostorima donese veću stabilnost i bolji standard?

– Ključna stvar za stabilnost regiona jeste vraćanje poverenja među narodima i državama nastalim na ovim prostorima, jer iako smo u 2022. godini, atmosfera u regionu je kao da se nalazimo u devedesetim godinama. Druga stvar, u ekonomskom smislu, sve države na Zapadnom Balkanu su prosto upućene jedna na drugu, jer je svima EU glavni ekonomski partner, a region kao celina nam je drugi ekonomski partner. Znači da je u ekonomskom smislu saradnja bilo kroz CEFTA, Berlinski proces ili Otvoreni Balkan skoro pa imperativ.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

3 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Tutin321
Tutin321
11 mjeseci ranije

U ni jednoj stranci u Sandžaku,nema više populizma,idolopoklonstva i ulizica nego u SDP-u.Teško je čovjeku slušati,svaka rečenica mora početi hvalospevima i zaslugama bivšeg ministra.Slika preslikana iz srpskog parlamenta kako hvale Vučica.Stiče se utisak da nema Ljajica i Vučica,život bi stao.

Neko
Neko
11 mjeseci ranije

Rasim veliko zlo Sandzaka. Svi narko dileri su okupljeni oko njega. Reketira preduzetnike u NP, prodao je sve sta je mogao po bagatelnoj cijeni odredjenim ljudima, koji naravno deo razlike u iznosu smanjene cijene dijele bas sa SDP i tako pljackaju nas a SDP se preko privrednog kriminala odrzava na vlasti. Molim Allaha da ih kazni oduzimanjem vlasti.

Na njegovim vijestima, zanimljinovo je da bema “ostrih kriticara” iz koalicije kijametski dan!!! Ja mislio da su oni borci za pravdu, nebitno gde se nadje nepravda, oni se bore….

Sndzaklija
Sndzaklija
11 mjeseci ranije

Ralja je bio u svakoj vladi od pada Milosevica i nije tesko zakljuciti da mu nije vazno ko formira vladu vec da in bude dio svake vlade. Sad moze da uljepsava svoju proslost kako hoce, a kakav je in Sandzaklija Bio i kakav je sada vidi se. Sasatavni je dio Vuciceve vlasti. Isto Kai i Muameru sto je bio. Takvi smo Mi.

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
3
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker