Predsednica BNV-a Jasmina Curić: Da na popisu u Srbiji jasno kažemo da smo Bošnjaci i da govorimo bosanski

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsednica krovne ustanove Bošnjaka u Republici Srbiji podsetila je da popis stanovništva predstavlja najvažnije statističko istraživanje države koje se obavlja u desetogodišnjoj periodici

Jedan od prioriteta u radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u narednom periodu biće popis stanovništva u Republici Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

BNV će u saradnji s Republičkim zavodom za statistiku aktivno učestvovati u kampanji i sudelovaće u promociji popisa.

Ključni cilj Koordinacije nacionalnih veća, koji u komunikaciji s drugim ustanovama, a u vezi popisa zastupa predsednica BNV-a Jasmina Curić, bio je da nacionalna veća aktivno učestvuju u radu tela koja organizuju popis na svim nivoima, od republičkog do opštinskog.

Predsednica krovne ustanove Bošnjaka u Republici Srbiji podsetila je da popis stanovništva predstavlja najvažnije statističko istraživanje države koje se obavlja u desetogodišnjoj periodici.

Ona podseća da se na osnovu parametara popisa izrađuju planovi razvoja jedne zajednice u svim oblastima.

Na osnovu rezultata popisa vrši se i raspodela budžetskih sredstava, kazala je Curić i naglasila da je to šansa koju Bošnjaci u Republici Srbiji moraju iskoristiti, u cilju ostvarivanja individualnih i kolektivnih prava te veće zastupljenosti Bošnjaka u državnim ustanovama u Srbiji a posebno u regiji Sandžak.

“Iz tog razloga BNV je ovom poslu pristupilo veoma ozbiljno i sistemski. Jedno od glavnih pitanja je i to što se na kraju kvalitet ostvarivanja prava manjinskih naroda u Republici Srbiji ostvaruje na osnovu rezultata popisa. Mi smo ovo pitanje aktualizovali na Koordinaciji nacionalnih saveta, koju čine svi nacionalni saveti na nivou Srbije, tada je predloženo, a potom i prihvaćeno da ja budem ispred Koordinacije nacionalnih saveta zadužena da zastupam interese svih manjinskih naroda u Srbiji u vezi predstojećeg popisa, a sa Republičkim zavodom za statistiku. Na sastancima smo jasno izneli svoje zahteve, jedan od njih je bio naš zahtev da budemo partneri u svim procesima sprovođenja popisa stanovništva, od republičkog do lokalnog nivoa.

U republičkom radnom telu smo dobili dva mesta za nacionalne savete u Srbiji, a za jedno od ta dva delegiran je predstavnik BNV-a Elvir Eminbegović, većnik u BNV-u. Na osnovu svega došli smo do zaključka da smo postigli rezultat i da smo s Republičkim zavodom za statistiku ostvarili jedan partnerski odnos u kome smo prihvaćeni kao relevantan partner na sprovođenju popisa koji nas očekuje u oktobru sledeće godine”, rekla je predsednica BNV-a.

BNV je, kazala je Curić, u pripremama za realizaciju kampanje koja će promovisati sve prednosti odziva stanovništva na popis.

“Moja preporuka je da popis stanovništva svi shvatimo ozbiljno i da je to prilika da se izjasnimo, da pokažemo svoj identitet te da kažemo da smo Bošnjaci i da govorimo bosanskim”, dodala je Curić.

U ponedjeljak je s nadležnima u Republičkom zavodu za statistiku održan i poslednji sastanak. Rezultat tog susreta je dogovor da BNV i na lokalu u opštinama regije Sandžak predloži svoje predstavnike za Opštinske popisne komisije. (AA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Din
Din
1 godina ranije

Sve dok ste vi iz SDA na celu BNV-a ja sam Marsovac!
Dva udzbenika nemate da valjaju!

Boka
Boka
1 godina ranije

Koji bosanski?.ovo sve sto rece rece na srpskom jeziku. Srbi trebaju zastiti svoje pismo. A da razne nacionalnosti koje nemaju svoj jezik, proglasavaju srpski jezik imenom neke pokrajine, republikeSvajcarci pojedini kantoni, austrijanci , lu:icki srbi svi govore njemacki. Ne govoere austrijski, svajcarski. Iako svajcarci imaju svoje lokalizme da ih ne razumijes. Ipak taj jezik nije u zvan.upotrebi

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker