PODIJELJENI SANDŽAK: Ugljanin i Ljajić ne idu, Usame se odaziva Konakoviću

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka objavila je da će bojkotovati sastanak “Položaj i status Bošnjaka u regiji” koji je za 12. april najavio Elmedin Konaković, predsjednik Stranke Narod i Pravda (NIP) i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

U saopćenju za javnost, SDA Sandžaka se solidarisala sa SDA u Sarajevu i drugim “patriotskim strankama” u BiH koje neće učestvovati na ovom skupu.

“O položaju i statusu Bošnjaka ne može se razgovarati bez njihovih legitimnih predstavnika, koji imaju odgovarajuću izbornu podršku”, stoji u saopćenju SDA.

S druge strane, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić najavio je danas da će se odazvati pozivu Konakovića i izrazio podršku okupljanju Bošnjaka iz regiona, ističući pravo svakog naroda na takve sastanke.

“Podržavam pravo svakog naroda na svenarodna nadgranična okupljanja. To pravo imaju i Bošnjaci, jer postojanje i identitet jednog naroda nisu ograničeni na granice jedne države ili teritorije”, kazao je Zukorlić.

Svrha skupa je jačanje saradnje među Bošnjacima i povezivanje bošnjačkog naroda regije i šire, bez namjere da skup bude usmjeren protiv bilo koga, smatra Zukorlić.

“Izražavam zabrinutost zbog stavova nekih bošnjačkih predstavnika koji se protive ovom okupljanju. Decenijama propuštaju doprinijeti saradnji u poboljšaju privredne, socijalne, kulturne i političke organizovanosti Bošnjaka”, zaključio je Zukorlić.

Ranije je dolazak na Konakovićevo sijelo otkazao i Rasim Ljajić. Rasim Ljajić, lider SDP-a Srbije.

“Ja jesam Bošnjak, ali nisam samo bošnjački političar. Za mene i moju stranku glasaju pripadnici i većinskog naroda, kao i različite manjinske zajednice koje žive u Srbiji. Uostalom, predsjednik sam građanske stranke u kojoj je pojedinac u centru političkog života, a ne bilo koji kolektivitet. Ne mogu zbog jednog sastanka sebe reducirati da artikulišem interese samo jednog etničkog eniteta, makar to bio i onaj kome i sam pripadam. Zato neću prisustvovati tom sastanku. Vjerovatno će Sandžačka demokratska partija iz Novog Pazara, kako sam obaviješten, imati svog predstavnika” izjavio je Ljajić za portal Istraga.ba.

Lider SDA Bakir Izetbegović i Semir Efendić (SBiH) odbili poziv na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka u regionu, koji je uputio Elmedin Konaković, nakon čega su iz NiP-a su poručili da je stranačke interese i sujetu potrebno ostaviti po strani.

Predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović je ranije naveo nekoliko razloga za bojkot skupa, uključujući i mišljenje da postojeći institucionalni okviri i aktivnosti Predsjedništva BiH već obuhvataju saradnju sa Bošnjacima u regionu.

Izetbegović je takođe optužio Konakovića za “samopromociju” i istakao da SDA, kao najveća bošnjačka stranka u BiH, već ima uspostavljene kanale komunikacije sa regionalnim predstavnicima.

On je odbacio potrebu za “posrednikom” poput Konakovića, a posebno je kritikovao njegove navodne veze sa narko-kartelima, kako je objavljeno u Sky aplikaciji.

“Smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentivane u Sky-aplikaciji”, poručio je Izetbegović.

sandzacke

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

9 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Bell
Bell
1 mjesec ranije

Da da ups ok mali beduincic izgubio kvaku svlacionice .A Rastko nesme od A Vucica (Chef ) dakle jasno kao dan

Sandzaklija
Sandzaklija
1 mjesec ranije

Ugljanin izdajnik Zukorlic lider Sandzaka

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 mjesec ranije
Odgovor za  Sandzaklija

Ne znam koja budala može nešto da očekuje od jednog ulizice i dupelisca Usamea, Ugljanin je institucija za takve mekušce, ono što je bio Ugljanin u najtežim vremenima, i šta je on govorio, oni ne smiju ni u svojoj praznoj sobi da kažu, možete misliti šta bi bio ovaj šmokljan u to vrijeme, vjerovatno isto što i babo mu, šurovao bi sa DB-om, Slobinim ljudima, cinkario bi Ugljanina, i gradio svoje “kraljevstvo” na račun bauštelaca i onih kojima je isprao mozgove. Ugljanin je unikat za sve njih, i
vjernik još iz vremena komunizma kad mnogi nisu ni znali šta je to islam, a sad neki novovjerci ispiraju mozgove nama koji smo živjeli u to vrijeme, i pratili sva dešavanja u Sandžaku, mnogi od ovih novih vjernika nisu smjeli da slušaju šta Ugljanin govori, a kamo li da nešto kažu.

Sandzaklija
Sandzaklija
1 mjesec ranije

35 izgubljenih godina za Sandzak zbog tute-mute zubara iz Mitrovice.

Nik
Nik
1 mjesec ranije

Svaka cast zukorlicu nas novi lider

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 mjesec ranije
Odgovor za  Nik

Možda je tvoj lider, al’ moj lider ne može biti Vučićev dupelizac i doušnik.

Sandzaklija
Sandzaklija
1 mjesec ranije

Tvoj lider je sveti sava.

Roky
Roky
1 mjesec ranije

Suljo se pokazao u Tutinu,opstinu devastiro.Sve pokradeno i unisteno.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 mjesec ranije
Odgovor za  Roky

Kako da ne, zato je danas Tutin i razvijeniji, i veći, i naseljeniji, i izgrađeniji od Sjenice, koja je za tvoju informaciju do prije tridesetak godina bila “Kalifornija” za Tutin, a danas posle vladavine SDP-a i SPP-a, postala jedna obična selendra, gdje svaka druga kuća živi gajeći dvije krave, i praveći papriku u pavlaci, da bi preživjeli. Toliko o “uništenom” Tutinu, gdje je vladala SDA, i “izgrađenoj” i razvijenoj Sjenici, gdje su vladale SDP i SPP.

9
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex