Oglasili se iz SPP, u vezi murala zločincu Mladiću u Beogradu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U periodu dok je rukovodstvo Stranke pravde i pomirenja bilo u žalosti povodom preseljenja na ahiret rahmetli predsjednika akademika muftije Muamera Zukorlića, u srbijanskom društvu se vodila borba između građanskih aktivista i desničarskih grupa i policije oko murala sa likom presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Mladić je pravosnažno osuđen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju koga su osnovale Ujedinjene nacije, za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrjebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine. Republika Srbija se obavezala da poštuje odluke ovog suda. Njeno rukovodstvo je prisustvom dženazi u Potočarima 2015. godine pokazalo spremnost na poštivanje preuzetih obaveza.

Uslijed složene političke situacije i nejasno definirane institucionalne kulture sjećanja, ostavljen je prostor za zloupotrebu ovog pitanja za jeftine dnevnopolitičke svrhe.

Duboko svjesni historijskog trenutka i neophodnosti približavanja stavova o svim opterećujućim stvarima isključivo na temelju činjenica i istine koja će biti opće prihvaćena kao aprirona, iznova naglašavamo da zločinci nemaju ni vjeru ni naciju, da svaki zločinac odluku o počinjenju zločina donosi u svoje ime, ne u ime naroda kome pripada, te da isključivo na temelju pravde i prema žrtvama i prema nama samima možemo doći do konačnog pomirenja na Balkanu.

Na tom putu, historiju i sve historijske događaje, moramo posmatrati kroz mudrost i isključivo iz nje uzimati lekcije za budućnost u kojoj više nikada ne smijemo dozvoliti da nam se ponove devedesete godine dvadesetog vijeka.

U tom smislu, od državnih organa tražimo jasno i nedvosmisleno provođenje zakona i rezolucija o osudama zločina i zločinaca, te energičnije i nekolebljivo sprovođenje zakonskih kazni za sve one koji promoviraju i sprovode ideologiju zločina i veličaju osuđene ratne zločince.

Ne smijemo dozvoliti da pojedinci i grupe zloupotrebljavaju emocije i sve nas zajedno vode u najmračnije vrijeme naše bliže historije.

Stranka pravde i pomirenja okrenuta je izgradnji trajnog mira i pomirenja, prije svega unutar bošnjačkog korpusa, a zatim svih naroda na Balkanu, a posebno Bošnjaka i Srba. Pravda je temelj na kome se pomirenje mora graditi kao preduvjet blagostanja u budućnosti i okretanja pitanjima ekonomije i jačanja standarda življenja svih građana Republike Srbije.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

3 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sam
Sam
1 godina ranije

Ovo je ono klasicno saopstenje za javnost,zarad svog birackog tijela,da eto ne bi bilo da su cutali i nista nisu povodom toga rekli. Ne moze to ovako,ne ide davati saopstenje za javnost,jer je providno…,a narocirto u situaciji kada se samo prije 3-4 dana vodila zestoka rasprava u Skupstini Srbije gdje je jedan predstavnik Bosnjaka,Enis Imamovic, zestoko polemisao sa ostatkom Skupstine o ovome,a tu bili i predstavnici SPP partije,i odabrali ono,sto bi rekao njihov fan Ceric “zlatno sutanje”. Tad kad se vodi bitka,sute…a sad daju nekakva saopstenja/ Ako ovako bude i buduce radila ova SPP…onda su oni ugasili svijecu za sva vremena,jer narod dobro prepoznaje ovo ovakvo licemjerstvo.

sara
sara
1 godina ranije
Odgovor za  Sam

Kasno Marko na Kosovo dodje….

Vaz..ovi
Vaz..ovi
1 godina ranije

Nije za vas lako da komentarišete ovaj dogadjaj i dešavanja oko murala.mislim da je bolje bilo da ste ostali nijemi do kraja.ista priča kao i sa učiteljicom adelom.tad nijeste bili u žaloszi ali se kasnilo sa izjavama.nešto je tu(kod vas) raštimovano…

3
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker