Lukač Zoranić: REM mora reagovati jer RTS odbija emitovanje programa na bosanskom jeziku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

S obzirom na to da je važno govoriti o osobama koje će biti izabrane za članove Savjeta regulatornog tijela narodna poslanica Amela Lukač Zoranić smatra kako treba razgovarati i o obavezama dužnostima REM-a. Podsjećajući da je Zakon o elektronskim medijima usklađen s međunarodnim standardima obaveza je primijeniti ih u djelovanju Regulatornog tijela za elektronske medije.

– Ukoliko je navedeno da su odredbe Zakona u skladu s Ustavom kojim se garantuju jednaka prava u korist unapređenja demokratskog društva onda Savjet REM-a  mora poštovati načela navedena u Zakonu I Ustavu Republike Srbije. U protivnom, priča o pravnoj državi ostat će na nivou priče koja se iznova prepričava bez stvarne implementacije I uspostavljanja društva jednakih šansi. U kojem je izražena vladavina prava, kaže prof.dr. Amela Lukač Zoranić.

Savjet je glavni organ za donošenje odluka kojeg čine ugledni stučnjaci od njih se očekuje I da odgovorno u skladu s Ustavom, zakonom I Pravilnikom o radu obavljaju dužnost bez selektivne primjene prava I odgovornosti.

– Čuli smo od izvjestioca da predloženi nisu članovi nijedne političke organizacije I očekuje se da će samostalno prema sopstvenom znanju i savjesti obavljati svoju dužnost. Također, smatram da REM treba kontrolisati rad pružaoca medijskih usluga I izriče mjere ukoliko se utvrdi da ne obavlja djelatnost u skladu sa zakonom.

REM je tu da podstiče očuvanje I zaštitu srpske kulture I jezika, kao I nacionalnih manjina.

– Ono što smo u prošlosti imali je izostanak reakcije REM-a kada je RTS odbio emitovati program s elementima bošnjačke kulture na bosanskom jeziku što je očigledan primjer diskriminacije prema jednoj nacionalnoj zajednici od strane Javnog servisa. Iako Bošnjaci kao građani R Srbije uredno plaćaju taksu za JS koji im je osporio pravo da značajne informacije I elemente nacionalne kulture mogu pratiti na svom maternjem jeziku.

Nedopustivo je, ističe, što je programski savjet RTS-a odbacio zahtjev da ova medijska kuća osnuje Redakciju na bosanskom jeziku uz obrazloženje da se konsultovao za odborom za jezik SANU kada je donesen zaključak da nisu ispunjene lingivstički, kulturni I pravni uslovi da se govor Bošnjaka smatra zasebnim jezikom.

– Što je nonsense kao I kršenje Ustavom zagarantovanih prava Bošnjaka Član 14. kojim se reguliše zaštita nacionalnih manjina. Država jemči zaštitu nacionalnim manjinama. Također, kršenje je Člana 21. Ustava republike Srbije koji tretira zabranu diskriminacije jer je zabranjena svaka diskriminacija neposredna ili posredna po bilo kom osnovu.

Ratifikujući Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima Republika Srbija priznala je bosanski jezik bošnjačke nacionalne zajednice.

– Dakle, Srbija je prijavila Komitet I Savjet prihvatili list una kojoj se nalazi bosanski jezik. Negiranje prava na jezik negiranje je prava na identitet, postojanje jedne nacionalne zajednice. Kako onda govoriti o demokratskom I multikulturalnom društvu I ostvarivanju svih individualnih I kolektivnih prava. Dakle, iz ugla ljudskih I manjinskih prava nedopustivo je da RTS odbacuje zahtjev bošnjačke nacionalne zajednice za emitovanje programa na bosanskom jeziku I na takve stvari REM mora reagovati.

Savjet REM-a poručuje Lukač-Zoranić ne smije dozvoliti da Zakon bude prekršen kao što je bio slučaj u ranijem periodu. REM, ističe, treba izreći I mjere protiv svih medija koji u program plasiraju I njeguju govor mržnje koji rezultira nasiljem I diskriminacijom. Ne smije se dozvoliti da vulgarnost, psovke, prozivke po bilo kojoj osnovi postanu vid komunikacije koju će mladi primjenjivati u daljem životu.

– Tu se postavlja jednako važno pitanje, šta očekivati od društva koje će biti izgrađeno na skaradnim vrijednostima. Programi koji obiluju takvim sadržajem poput rijaliti emisija ne doprinose podizanju opšte kulturnog I obrazovnog nivoa građana.

Vjeruje da će članovi REM-a stručno I časno obavljati posao, posebno pristupajući sadržajima namijenjim mladima. U protivnom, obaveza Narodne skupštine je pozvati na odgovornost svakog pojedinca koji posao ne obavlja u skladu sa zakonskim aktima.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex