Imamović – Sandžak definisati kao zasebnu izbornu jedinicu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović je u svojstvu člana delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope pozvan da se obrati na sjednici Komiteta za monitoring Savjeta Evrope.

Na sjednici Komiteta je kao  predstavnik jedine parlamentarne opozicije govorio o izbornim uslovima, problemima koji su pratili proteklu izbornu kampanju održanu u vrijeme najveće krize i povećane smrtnosti, sa posebnim osvrtom na Novi Pazar i Sandžak.

„Članove Komiteta Savjeta Evrope i izvjestioce sam upoznao sa nekim od glavnih problema sa kojima se i danas suočavaju svi građani Sandžaka, posebno pripadnici bošnjačkog, albanskog, hrvatskog i romskog naroda u dijelovima Srbije u kojima žive.

Istakao sam naše zahtjeve koje smo iznijeli prilikom prve faze dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, medju kojima i zahtjev da se Sandžak definiše kao zasebna izborna jedinica.

U ime SDA Sandžaka sam zatražio hitan nastavak dijaloga uz posredstvo delegacije Evropske unije u istom sastavu koja je vodila i prvu fazu dijaloga.

Prenio sam naš stav o slobodi medija i ponašanju Javnog servisa RTS-a, posebno o odluci Programskog odbora RTS-a kojom se suprotno zakonima, Ustavu i ratifikovanim međunarodnim dokumentima negira postojanje bosanskog jezika kao maternjeg jezika Bošnjaka.“ – istakao je Imamović u svom izlaganju i zaključio  da je zadovoljan reakcijama izvjestioca Komiteta.

Zbog politike Komiteta za monitoring, sjednica je zatvorena za javnost i snimak obraćanja nije dostupan.

(SDA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Starac Fočo
3 godina ranije

Potrebno je da se promeni izborni sistem.
Vratiti većinski i smanjiti broj poslanika na 150 (1 poslanik na 40.000 stanovnika). Tako bi bila bolja teritorijalna reprezentativnost u Skupštini, i ne bi u njoj sedeli kojekakvi partijski poslušnici, već ozbiljni ljudi koji zastupaju interese građana, a ne šefova svojih partija.

Gazda
Gazda
3 godina ranije
Odgovor za  Starac Fočo

Konačno da od tebe čujemo nešto i pametno 😉

Dardan
Dardan
3 godina ranije

Sandzak treba formirati kao zaseban entitet

Marko
Marko
3 godina ranije
Odgovor za  Dardan

Neće da može druže

4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.