Imamović – Dačić ne može da vodi pregovore

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

„Ivica Dačić na osnovu funkcije predsednika Skupštine nadležan je za sprovođenje dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, baš onako kako je to do nedavno bila Maja Gojković, bivša predsednica parlamenta.

zghjtzdjdtz

{module Oglas 1 – 2020}

On je legitimno izabrani predsednik parlamenta i prema tome on ne može biti samo zainteresovana strana u dijalogu, kako bi to neki iz opozicije želeli da postave. Još se ne zna ni kakav će format dijaloga biti, kada će on početi, sa kojim temama, ali ni ko će u ime Evropskog parlamenta učestvovati u razgovorima, a opozicija već pokušava da diskredituje Dačića kao nekog ko če voditi pregovore“, napominju za Danas iz vladajuće koalicije.

Enis Imamović iz poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka nasuprot tome smatra da EU mora organizovati i posredovati u tim pregovorima, a da Dačić kao predsednik stranke vladajućeg režima može biti samo jedna od zainteresovanih strana u dijalogu.

{module Oglas 0 – 2020}

„Ukoliko SNS pokuša da se sakrije iza Dačića, to će biti jasan dokaz namjere gušenja pregovora i prije njihovog nastavka, te da zapravo i naredne izbore žele da organizuju i sprovedu u istim nedemokratskim uslovima kao i ove posljednje. Treba ozbiljno razmisliti o formiranju prelazne Vlade koja bi se bavila isključivo promjenom političkog sistema, te ispunjavanju zakonskih uslova za organizovanje slobodnih, fer i demokratskih izbora. Naš prijedlog je da u toj vladi učestvuju sve stranke i organizacije zainteresovane za učešće na izborima“, smatra Imamović i dodaje da vlasti u Srbiji potpuno ignorišu suštinske kritike iz samog Izvještaja EK i bave se samo kozmetičkim rešenjima koja se uopšte ne dotiču suštine.

Imamović kaže da to jasno potvrđuje i način uvođenja kodeksa, svojevrsnog političkog suda, ali i priprema zaključaka o napretku evropskih integracija. „Upravo zbog toga najveća odgovornost i krivica za zastoj u pregovorima sa EU je na vladajućoj većini, u prvom redu na SNS“, navodi sagovornik Danasa.

Za razliku od Imamovića, koji smatra da Dačić ne može da vodi pregovore, jer je jedna od zainteresovanih strana Vladan Glišić, jedini samostalni poslanik u srpskom paramentu i jedini opozicioni poslanik iz redova većinskog srpskog naroda, kaže za Danas da je Dačić po funkciji predsednika Skupštine Srbije nadležan za proces dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, upravo onako kao što je to nedavno bila i Maja Gojković.

{module Oglas 2 – 2020}

„Uostalom proces dijaloga odvijaće se uz posredovanje EU. Ali je jasno da predsednik SNS-a koji je ujedno i predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) ima poslednju reč u svim pregovorima i svim bitnim procesima kod nas. To Dačiću smanjuje manevarski prostor, ali uzevši u obzir njegovo ogromno političko iskustvo i sposobnost preživljavanja u senci moćnih vladara, ne bi me iznenadilo da iz ovih pregovora i izbornih natezanja izađe jači nego što bi se to moglo očekivati“, objašnjava Glišić.

Đorđe Milićević, potpredsednik Dačićeve Socijalističke partije Srbije, kaže za Danas da nije cilj Dačića da sebe pozicionira kao glavnog pregovarača u međustranačkom dijalogu.

On podseća da Dačić nastavlja samo ono što je Maja Gojković dogovorila sa Dejvidom Mekalisterom.

„To što neki iz opozicije ne žele da razgovaraju sa Dačićem je njihov problem i njihova frustracija i oni imaju legitimno pravo na svoje mišljenje. Ali Dačić je legitimni predstavnik u pregovorima, jer je legitimno izabrani predsednik Skupštine Srbije. Postavlja se i pitanje želimo li mi da razgovaramo sa, primera radi, Boškom Obradovićem, jer je njegova stranka vanparlamentarna. Da li ćemo biti idealni u izbornim uslovima ako zadovoljimo uslove svih vanparlamentarnih stranaka, a ogroman ih je broj. Ne treba da se zavaravamo da opoziciji nije stalo do razgovora, to se videlo i u prvoj fazi dijaloga kada su od svega pokušali da naprave farsu i da bez izbora dođu na vlast. Tu ne mogu da im pomognu ni evroparlamentarci“, kaže Milićević.

On napominje da će dijaloga svakako biti ali se detalji još ne znaju. Podseća i da je poslanica EP Tanja Fajon u proteklom dijalogu imala samo jedan jedini cilj da ohrabri bojkot opoziciju da učestvuje na izborima i ništa više.

„Vanparlamentarna opozicija želi da nametne da se parlament bavi politikanstvom. Ali neće agendu rada parlamenta utvrđivati opozicija, već oni koji su dobili poverenje građana na izborima“, poručuje Milićević.

Poslanici u nedelju o izveštaju EK

Ivica Dačić sazvao je za nedelju, 27. decembar, sednicu parlamenta na kojoj će poslanici, između ostalog, razmotriti Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka članstvu u EU. To će biti prvi put da parlament raspravlja o izveštaju EK. Ranije se ovaj izveštaj razmatrao na sednicama Odbora za evrointegracije, čemu su prisustvovali i diplomatski predstavnici EU u Srbiji, kao i pojedini članovi Vlade i nevladinih organizacija. Redovno jesenje zasedanje parlamenta završava se 29.decembra.

(Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker