Husović: Zašto smo odbili poziv da budemo dio buduće vlasti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vodeća partija Bošnjaka u Crnoj Gori, Bošnjačka stranka (BS) bila je dio vladajuće koalicije koju je predvodio DPS i odbila je poziv da bude dio buduće vlasti.

Screenshot 20200911 175144 Facebook 735x400{module Oglas 1 – 2020}

Rafet Husović, predsjednik BS i dosadašnji potpredsjednik Vlade Crne Gore za Danas ističe da se njegova partija zalaže za manjinsku vladu koju bi predvodile Demokrate i da zbog političkih razlika njihova koalicija sa Demokratskim frontom nije moguća.

Bošnjačka stranka je odbacila poziv tri opozicione liste da učestvuje u formiranju buduće vlade Crne Gore. Da li ćete se možda predomisliti i šta su vaše glavne zamjerke najavljenoj budućoj vlasti?

– Poštujući izbornu volju građana Crne Gore, Bošnjačka stranka je predložila model manjinske vlade, koju bi predvodile Demokrate Alekse Bečića, uz učešće koalicije „Crno na bijelo“, sa ili bez manjinskih partija.

{module Oglas 0 – 2020}

Na minulim izborima, pobijedila je građanska, multivjerska, multinacionalna Crna Gora. Iz tog razloga, ako sagledamo sastav poslaničkih klubova i političkih partija koje su učestvovale na ovim izborima i zavrijedile pažnju birača u Crnoj Gori, jasno se vidi da je tu najmanje dvotrećinska većina za ovakvu građansku Crnu Goru.

Smatramo da bi Demokrate trebale biti okosnica nove vlasti, jer im izborni rezultat za to daje legitimitet. U tom smislu, imale bi podršku Bošnjačke stranke, a očekujemo i ostalih proevropskih i građanskih političkih faktora, bez obzira da li ćemo biti dio vlasti.

Time bi se stvorila potrebna proevropska dvotrećinska većina u parlamentu, čime bi se deblokirali određeni procesi i svakako stvorili uslovi za sveobuhvatnu društvenu reformu, jačanje institucija i vladavine prava u cilju dostizanja evropskih standarda.

S obzirom na razlike u programskim načelima, na ogromne razlike u pogledu dešavanja tokom devedesetih godina, kao i na razlike u pogledu našeg daljeg evroatlantskog puta, zaista smatram da u ovom trenutku nije prirodno da BS i DF budu dio partnerske Vlade.

Mi držimo do naših principa, smatram da od osnivanja partije nismo napravili ni jednu stratešku grešku i doista ne želimo da budemo dio političke priče koja po našem dubokom uvjerenje, zbog hetereogene strukture koja je prisutna unutar koalicije „Za budućnost Crne Gore“, nema perspektivu.

{module Oglas 2 – 2020}

Zdravko Krivokapić je najavio novu vladu za tri nedelje. Šta mislite da li će uspeti i šta čeka Crnu Goru sa novom vladom?

– Poznato je javnosti da je postignut dogovor lidera sve tri koalicije o formiranju vladajuće većine, za očekivati je da se krene u proces formiranja Vlade. Ipak, mislim da je pred ove tri političke grupacije ozbiljan posao, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

Najavljuje se ekspertska vlada. Smatram da je to jedan eksperiment, koji je veoma rizičan u izazovnom vremenu koje je pred Crnom Gorom. Pandemija koronavirusa žestoko je pogodila mnoge države širom svijeta, a na to nije ostala imuna ni Crna Gora.

Upravo zbog koronavirusa, naši prihodi su ispod svih očekivanja i u tom smislu, očekuje nas mnogo posla na oporavku naše ekonomije. U toku je realizacija infrastrukturnog projekta vijeka u Crnoj Gori, autoputa Bar-Boljare. Pitanje je da li će nova Vlada iznaći način da ovaj projekat dovede do kraja i ne samo ovaj, već i mnoge druge kapitalne projekte.

Lideri tri liste su najavile da će poštovati međunarodne sporazume, privrženi su EU i NATO. Najavili su izmene Zakona o verskim zajednicama. Da li to podržavate?

– Poštovanje međunarodnih ugovora koje je Crna Gora potpisala u prethodnom periodu, moraju biti obaveza nove Vlade. Riječ je o ugovorima i sporazumima koji su trasirali naš put u NATO i EU integracije.

Kada je riječ o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, smatram da svi zajedno treba da razgovaramo o primjeni ovog zakona u praksi. Naš je prijedlog već bio da se primjena zakona odloži sve dok se ne iscrpe procesi pred svim sudskim instancama, koje će se izjasniti o ovom zakonskom rješenju.

Bošnjačka stranka je odlično prošla na izborima. Koji su razlozi pada vašeg koalicionog partnera DPS i kakva je politička budućnost Mila Đukanovića?

– Mi smo osvojili tri poslanička mandata, osvojili najveći broj glasova od osnivanja partije i izuzetno smo zadovoljni našim rezultatom.

On je potvrda isprave politike koju vodimo od 2006. godine, kada smo osnivajući partiju, kao glavne programske ciljeve postavili put Crne Gore u NATO i EU, srazmjernu zastupljenost Bošnjaka u institucije sistema, izgradnju građanske države.

Kada je riječ o lideru DPS-a Milu Đukanoviću, on ima predsjednički mandat do 2023. godine.

Crkvi nije mjesto u politici

Đukanović je optužio Beograd za mešanje u izborni proces u Crnoj Gori. Da li se slažete sa tim i kakve odnose Srbije i Crne Gore očekujete?

– Podsjetiću da je parlamentarne izbore iz 2016. godine obilježilo direktno miješanje stranog faktora u Crnoj Gori. Tada smo imali i pokušaj državnog udara. Nažalost, i ovi izbore i sve ono što je prethodilo, pokazali su indirektno miješanje sa strane. Tu prije svega mislim na ulogu koju je imala SPC. Smatram da crkvi nije mjesto u politici, ali nažalost, moram posvjedočiti da je SPC odigrala ključnu ulogu tokom ovog izbornog procesa.

Besmislena optužba za Pljevlja

– Nemili događaji u Pljevljima, gdje su na meti bili pripadnici bošnjačkog naroda, zabrinjavaju sve dobronamjerne građane Pljevalja i Crne Gore. Imali smo prijetnje Srebrenicom i to je nešto što ne smije ostati neistraženo i nekažnjeno. Bošnjaci se jesu uplašili, ovo ih je itekako uznemirilo. Mislim da je besmislena i nedobronamjerna izjava da je vladajaća koalicija, kojoj je pripadala i BS organizovala ove napade na Bošnjake, kaže Husović.

IZvor Danas

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker