Enis Imamović među najaktivnijima u Parlamentu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Od početka rada novog saziva Parlamenta, najviše obraćanja imaju poslanici poslaničke grupe “Aleksandar Vučić za našu decu”.

Slede odvojeno, poslaničke grupe SPS-a i JS-a. Najređe su za proteklih šest meseci govorili poslanici SPAS-a. Od poslanika najčešće je govorio Đorđe Milićević, sledi ga Enis Imamović. Manje poslaničke grupe, kažu politikolozi, imaju više podsticaja da se bolje profilišu zbog povećanja sopstvene vidljivosti.

Najviše obraćanja imaju poslanici poslaničke grupe “Aleksandar Vučić za našu decu” – zatražili su reč 630 puta. Prema statistici Otvorenog paralmenta, sa 30-ak govora – Aleksandra Tomić, iako peta u poređenju sa svim poslanicima, prva je po broju govora u Skupštini u svojoj poslaničkoj grupi.

Budući da vodi odbor za finansije, to objašnjava postojanjem velikog broja ekonomskih tema.

“Mi smo imali veliki broj zakona, veliki broj sporazuma, i imali smo izbor na funkcije određenih institucija, gde je predlagač sam odbor za finansije. Ono što je važno da se kaže, da pored što su finansije u pitanju, je ustvari jedan deo da finansije naležu na veliki broj oblasti na mnoge teme u našem društvu”, ističe Aleksandra Tomić.

Od svih poslanika najangažovaniji je Đorđe Milićević iz SPS-a, za pola godine zasedanja novog saziva, iz skupštinske klupe obratio se sedamdesetak puta.

“Posao poslanika je da zna, između ostalog, sadržaj svakog zakonskog predloga koji se nalazi na dnevnom redu, naravno da govorimo i analiziramo svaki zakonski predlog, naravno da analiziramo određene sugestije i predloge i naravno da sagledavamo ono što su životna pitanja, od životne važnosti za građane Srbije”, napominje Đorđe Milićević.

Upola manje obraćanja u poređenju sa prvoplasiranim, ima Enis Imamović, što ga ipak stavlja na drugo mesto po angažmanu.

“Naš posao jeste da predstavljamo građane po osnovu onog programa za koji smo dobili podršku na izborima upravo od tih građana, građani Sandžaka imaju ogroman broj problema koje je potrebno predstaviti skupštini Srbije i za koje je potrebno naći ta sistemska rešenja”, navodi Imamović.

O čega zavisi aktivnost poslanika

Aktivnost poslanika zavisi od njihove pozicije u stranačkoj i skupštinskoj hijerarhiji, kojem poslaničkom klubu pripadaju u kom su skupštinskom odboru, koliko su obrazovani i vešti govornici i šta je na dnevnom redu.

“S obzirom na to da se parlamentarni nastupi vrednuju u očima birača i služe u marketinške svrhe da bi se evoluiralo na izborima to zavisi da li ste pripadnik vladajuće stranke ili opozicione, kakve vrste koalicionog aranžmana imate, u tom smislu neke manje opozicione grupe ili samostalni poslanici kao da imaju više podsticaja da koriste taj marketing za jačanje stranke”, ukazuje prof. dr Slaviša Orlović sa Fakulteta političkih nauka.

Najređe se za reč javljaju poslanici PG SPAS i od kada su u republičkom paralmentu učinili su to četiri puta.

“Ove nove stranke zavise, one zavise od njihovih ambicija, i ambicija njihovih lidera, da li lider sedi u parlamentu, da li je u vlasti, u ovom slučaju SPAS je predsenik opštine Novog Beograda, tako da postavlja se pitanje i budućih aranžmana”, navodi Orlović.

Poslanici manjih stranaka obično sa više ambicije koriste poslaničko vreme, tvrde politikolozi, koji smatraju da ih motiviše i želja da postanu vidljiviji biračima.

Oni sa više parlamentarnog iskustva su upućeniji u parlamentarne procedure pa su i veštiji u dolaženju do reči na plenarnim sednicama.

(Rts)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.