BNV – RIK opstruiše rad ”Bošnjačkog nacionalnog vijeća”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva Republičku izbornu komisiju da što prije prekine sa opstruisanjem rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća te da bez odlaganja započne proceduru dodjele mandata novim članovima Vijeća sa izbornih lista kandidata. 

kzugjkgzuhjk{module Oglas 1 – 2020}

Republička izborna komisija već šest mjeseci odbija da potvrdi prestanak tri mandata starim i nove mandate dodjeli kandidatima sa izbornih lista za Bošnjačko nacionalno vijeće i time direktno opstruiše rad najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Bošnjačkog nacionalno vijeće je u prethodnih pola godine konstatovalo prestanak mandata za ukupno tri vijećnika i pisanim putem, u skladu sa zakonom, zatražilo od Republičke izborne komisije da to potvrdi, a da mandate dodjeli sljedećim vijećnicima sa izbornih lista.

Republička izborna komisija je u prethodnih pola godine održala skoro 60 sjednica na kojima je dodjeljivala mandate novim članovima drugih nacionalnih vijeća, dok jedino nije postupala u slučaju Bošnjačkog nacionalnog vijeća. 

{module Oglas 0 – 2020}

Bošnjačko nacionalno vijeće je već uputilo nekoliko pisanih urgencija Komisiji u kojima je zatražilo da RIK u što hitnijem roku postupi po zakonu. 

Pozivamo Republičku izbornu komisiju da poštuje Zakon o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina te da što prije omogući efektivan i nesmetan rad najvišem predstavničkom tijelu Bošnjaka u Srbiji. 

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava nadu da će Republička izborna komisija u što kraćem roku dodijeliti mandate novim članovima Vijeća i postupiti u skladu sa svojim zakonskim obavezama ali i praksom demokratskih institucija i dobre uprave.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker