BNV pozvalo Mariju Savić Stamenić da dođe i upozna Sandžak

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bošnjačko nacionalno vijeće oštro osuđuje pokušaj negacije historijske regije Sandžak, izrečene u emisiji “Jutro” Prva TV, voditeljke gospođe Marije Savić Stamenić.

Enver Beganović, koji se iz Austrije zaputio pješice na hadždž, nosi zastave država kroz koje prolazi. U izjavi za TV Prva, rekao je da pored državnih zastava ima i lokalne zastave rodne Cazinske krajine i Sandžaka, misleći na zastavu Bošnjaka Sandžaka, priznatu zakonima ove države. Na to je novinarka porokomentarisala da zemlja koju je pomenuo sagovornik njenog kolege ne postoji, aludirajući na Sandžak.

Sandžak je historijska regija koja obuhvaća jugozapadni dio današnje Republike Srbije i sjeverni dio današnje Republike Crne Gore. Sandžak se tokom svog dugog postojanja razvio u posebnu geopolitičku, kulturno-historijsku, etničko-konfesionalnu cjelinu, sa središtem u Novom Pazaru.

Promocija različitosti, drugog i drugačijeg je vrijednost za koju se Bošnjaci, a vjerujemo i svi dobri ljudi u Republici Srbiji zalažu. Mozaik naroda i kultura koje se kod nas prepliću su bogatstvo na koje svi trebamo biti ponosni. Afirmacijom drugog, ustvari, afirmišemo sebe i vrijednosti koje posjedujemo.

Narod Sandžaka otvorenih ruku čeka svakog gosta, pa i novinarku Mariju Savić Stamenić, koju pozivamo da dođe u Sandžak i upozna ga, historiju dugu milenijum i njegove ljepote.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex