BNV – Omogućiti Bošnjacima u Srbiji izdavanje ličnih isprava na maternjem bosanskom jeziku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je danas dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova i Vladi R. Srbije sa zahtjevom da hitno ispune zakonske obaveze i omoguće Bošnjacima u Republici Srbiji izdavanje javnih isprava na svom maternjem bosanskom jeziku i latiničnom pismu.

“U informacionom sistemu koji koriste u policijskim upravama Ministarstva unutrašnjih poslova za unos podataka, pri formiranju i podnošenju zahtjeva za izradu ličnih dokumenata nije data mogućnost izbora bosanskog jezika i latiničnog pisma.

Pored toga, u ponudi jezika za izdavanje ličnih dokumenata ne postoji mogućnost izbora bosanski jezik i latinično pismo. Sve ovo predstavlja grubo kršenje Ustava i zakona i tešku diskriminaciju prema Bošnjacima u Republici Srbiji“, – navodi se u dopisu.

Podsjećamo da je Republika Srbija Zakonom o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima prihvatila bosanski jezik kao jezik Bošnjaka u Srbiji i time se obavezala na primjenu odredaba Povelje u odnosu na bosanski jezik, a da su bosanski jezik i latinično pismo u službenoj upotrebi svojim statutima potvrdili i Grad Novi Pazar i opštine Tutin, Sjenica i Prijepolje.

U zaštiti Ustavom i zakonom garantovanih prava Bošnjaka na izdavanje dokumenata na svom maternjem bosanskom jeziku, Bošnjačko nacionalno vijeće će pokrenuti i odgovarajuće postupke pred Zaštitinikom građana i Povjerenicom za zaštitu ravnopravnosti.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Zubar K. Mitrovica
Zubar K. Mitrovica
9 mjeseci ranije

I obecavamo da vi se ovo ne obracamo is dubokok sna samo zato sto se primicu izbori za BNV.

Ella
Ella
9 mjeseci ranije

To je osnovno pravo Koje pripada jednom narodu, to je moralo da bude jos davno uvedeno, jer mi Bosnjaci ne razumijemo cirlicu,

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker