BNV – Od 44 zaposlena u Novom Pazaru, 40 su srpske nacionalnosti, a samo 4 su Bošnjaci

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Odluka MUP Srbije o prijemu kandidata na osnovnu obuku za vatrogasno-spasilačke jedinice, izazvao je reagovanja bošnjačkih partije i institucija, jer među primljenim kandidatima nema Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) hitno je od MUP zatražilo informaciju o broju kandidata bošnjačke nacionalnosti, koji su učestvovali na konkursu.

Bošnjački nacionalni savet, u saopštenju, navodi da ima podatke da je na konkursu za obuku vatrogasaca učestvovali „više desetina kandidata bošnjačke nacionalnosti“, a informacije su potrebne radi „adekvatnog reagovanja kod domaćih i međunarodnih aktera“.

Najavljeno je da će ta institucija, danas da uputi dopise Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Misiji OEBS u Srbiji, Kancelariji poverenice za zaštitu ravnopravnosti i „ostalim institucijama koje se bave pitanjima pitanjima diskriminacije“.

„Ustavno i zakonsko pravo Bošnjaka jeste puno delotvorno učešće u institucijama sa javnim ovlašćenjima u opštinama Sandžaka shodno nacionalnoj zastupljenosti u tim opštinama“ – navodi se u saopštenju BNV i podseća da godinama ukazuju „na diskriminaciju Bošnjaka u svim oblastima života, državnim institucijama, a posebno u policiji“.

Naveden je primer Vatrogasno-spasilačke jedinice u Novom Pazaru, gde od 44 zaposlena – 40 su srpske nacionalnosti, a samo 4 su Bošnjaci i „to u opštini u kojoj je preko 80 odsto stanovništva bošnjačke nacionalnosti“.

Na odluku MUP reagovao je odbor SDA Sandžaka u Prijepolju, jer među 290 polaznika u sandžačkim opštinama nema nijednog Bošnjaka“.

U saopštenju se navodi da među kandidatima koji su primljeni na obuku nema Bošnjaka iz Prijepolja i Brodareva „iako polovinu stanovništva čine Bošnjaci“.

Od MUP zahtevaju da poništi odluku i raspiše novi konkurs, u kojem će uvažiti „nacionalnu i teritorijalnu strukturu stanovništva“.

Ukoliko ne bude uvažen ovaj zahtev i ostane na snazi diskriminatorska odluka, stranka Sulejmana Ugljaninana tražiće od prijepoljskog lokalnog parlamenta da poništi, ranije donetu odluku, o ustupanju, bez naknade, zgrade Vatrogasnog doma u Brodarevu MUP Srbije.

Na odluku je, sinoć, reagovao i potpredsednik Sandžačke demokratske partije (SDP) i nosilac liste te partije za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) Husein Memić.

Ocenio je, u saopštenju za javnost da je „odluka, u najmanju ruku, sramna“ i da je to tipičan primer diskriminacije „po nacionalnoj osnovi i sa pravom proizvodi revolt među Bošnjacima“

Memić je pozvao ministra policije da revidira svoju odluku.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
5 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Neko
Neko
1 mjesec ranije

Ovako u NP zivi oko 80% Bosnjaka. To znaci da PO ZAKONU bi trebalo da budu 35 zabosljenih Bosnjaci. Ako uzmemo prosecnu platu od 400 eur, plus dodatni socijali troskovi, dodjemo do 500 EUR min.
Na tih 35 Bosnjaka, to je mjesecno 17.600 EUR, na godisnjem nivou to je 228.800 EUR (13 plata).
Za 10 god to je 2,3 miliona EUR, sto je ekvivalentno DIN 269.984.000 – dakle srbi nas pljackaju za 10 go 270 MILIONA DINARA!

Dan ne pricamo kako izgleda ta slika, kada se sve ostale institucije uzmu u obzir. Koliko samo uzmu para od poreza, posebno od PDV-a, koji recimo cini trecinu budzeta Austrije…To su milioni eura..

Kada nepravda postane standard, otpor ostaje obaveza….

Allah im dao, pa im se njihova “pravda” ubrzo vratila njima duplo…

Realno
Realno
1 mjesec ranije
Odgovor za  Neko

Dobri moj komšija, ako si sve što si naveo u pravu i upućen u tu materiju, samo reci kolika su socijalna davanja Države Srbije Bošnjacima po raznom osnovu i da li je to zasluženo, jer čuo sam da mnogo Bošnjačkih porodica prima socijale na osnivu lažno prikazanog stanja. Svako dobro ti želim. I samo još nešto, koliko se u našem lepom delu Srbije poštuje izdavanje fiskalnih računa?

Neko
Neko
1 mjesec ranije
Odgovor za  Realno

Moj komsija, koji mi zelite zlo, kada pravdate ovo…
Hajde da izracunamo – nas nema ni 2%, a Srbija ogreznula u korupciji i lopovluku… tu socijalu sigurno ne zloupotrebljavaju manje u vecini gradova u Srbiji. Tako da kad se to sumira, opet dodjemo na tih par procenata uzimanja pomoci po laznoj osnovi. Ja ni to ne odobravam ali ako u budzetu mi uplatimo tih par procenata, trebamo dobiti to nazad u raspodeli, kao preko raspodele budzeta gradovima (a ne dobijamo, npr Pazar dobije samo mali deo), ili preko fer zaposljavanja a vidimo gore sta radite, ili preko pravedne raspodele investicija a tu ste jos najgori.
Ovo normalna osoba ne moze opravdati, osim ona, koja je zadojena nepravdom, preko vjere, nacije, sve skupa…

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 mjesec ranije
Odgovor za  Realno

Moj dobri komšija, u Sandžaku se plaćaju porezi i previše, u odnosu na to koliko nam se vraća, zaposeli ste sve institucije koje realno na ovome prostoru pripadaju Bošnjacima, ako je u njima zaposleno preko 80% Srba, a živi manje od 30%, onda ne treba biti ni mnogo pametan, ni mnogo blesav, a ne zaključiti da vi Srbi pljačkate Bošnjake više nego što su Turci bilo koga pljačkali. Što se tiče socijalne pomoći, pa nisu Bošnjaci donijeli propise po kojima se ta pomoć dijeli, valjda je normalno da ako ste zaposeli sve institucije, pa i ovu za socijalno staranje, valjda ste vi i te propise napravili, tako da ne vidim svrhu tvog komentara u vezi toga, jer se socijalna pomoć ne daje samo u Sandžaku. Kad se tiče fiskalnih računa, ne bi niko trebao da ih izdaje, nego bi trebalo bojkotirati sva davanja državi, je sve to završava u džepovima Srba, a Bošnjaci mogu samo sa torbom na ramenu, po pijacama i uglovima ulica da preprodaju razne krpe, ili u zapadnu Evropu da zarađuju i da tako izdržavaju svoje porodice, a uz to i da pune budžet preko fiskalnih računa i raznih taksi i nameta od kog samo Srbi imaju koristi. Dokle će biti tako ne znam, samo znam da ste i u bivšoj SFRJ radili tako, i to se moralo završiti, i tada ste imali najveći broj oficira (70%) , policajaca (recimo u Hrvatskoj 60%)itd.a da ne govorimo u BG koliko je bilo zaposleno u saveznim organima, (sve Srbi), itd. Nepravda može da traje, ali ne vječno.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 mjesec ranije

Bitno je da su se SDP i SPP uhlebili kod Vučića, a narod torbu i na pijac, i po uglovima ulica nek preprodaju kepe, kao nekada Romi

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
5
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker