BNV: Dok se ne rasvetle zločini, srpske oružane snage neprijatelji Bošnjacima

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

„Činjenica da organi Srbije nisu uradili ništa na rasvetljavanju zločina i kažnjavanju zločinaca nad Bošnjacima u Sjeverinu kod Priboja i  drugim mestima u Sandžaku, je opasna poruka Bošnjacima“, kažu iz BNV.

Ovo je Bošnjačko nacionalno veće (BNV), u današnjem saopštenju za javnost, povodom tri decenije od otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz pribojskog sela Sjeverin imalo da poruči.

BNV je osudilo učestvovanjem tadašnjih vlasti Srbije i Jugoslavije „u planiranju, organizovanju i činjenju zliočina nad civilima u Sjeverinu, ali i u drugim mestima“.

„Sve dok se ne rasvetle zločini nad Bošnjacima Sandžaka, dok se počinioci ne kazne i dok se ne sprovede lustracija, Bošnjaci u srpskim oružanim snagama vide objektivnu neprijateljsku oružanu silu“ . poručili su iz BNV i zatražili hitno „otkrivanje i identifikaciju posmrtnih ostataka ovog i ostalih zločina“.

Nacionalni bošnjački savet ponovio je i svoju ocenu „da su srpske oružane snage tokom devedesetih sprovele organizovani državni teror nad bošnjačkim narodom u Sandžaku“ i da je više od 17 hiljada bilo žrtava prebijanja, nelegalnih pretresa i policijskih zastrašivanja.

Zločin nad civilima iz Sjeverina dogodio se 22.oktobra 1992.godine.

Iz autobusa užičke „Rakete, koji je saobraćao na relaciji Rudo (BiH) – Priboj (Srbija). nakon legitimisanja, izvedeno 16 Bošnjaka, koji su nakon zlostavljanja likvidirani na obali Drine.

Zločin je počinila jedinica „Osvetnici“, kojom je komandovao Milan Lukić.

Okrućni sud u Beogradu, 2006.godine, pravosnmažno je, na višegodišnje kazne zatvora, osudio četvoricu pripadnika jedinice koja je izvršila zločin.

Nevladine organizacije podsećaju, da su, za tri decenije, pronađeni posmrtni ostaci samo jedne žrtve i da se ostali, i dalje vode, kao nestali.

Porodice žrtava su pokušale da od države Srbije dobiju obeštećenje, ali je taj zahtev odbijen 2007.godine, jer „ne postoji veza države Srbije i zločina koji se digodio“.

Predstavku porodica žrtava, pre tri i po godine, odbacio je i Evropski sud za ljudska prava, jer „se zločin dogodio pre nego što je Srbija verifikovala Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda“.

(Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
7 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
3 mjeseci ranije

Aferim za odluku. To ste trebali odavno da uradite.

Radnik
Radnik
3 mjeseci ranije
Odgovor za  Sandzaklija

Ono jes,al kad je bio u fotelji u vladi Srbije pričao je “Bošnjaci su lojalni gradjani i imaju sva prava u Srbiji”.Postoje snimci na internetu !

spp-rdnja
spp-rdnja
3 mjeseci ranije
Odgovor za  Radnik

Ono jes,kad umre treba ga raskopavat i ponovo zakopavat.tražiti malo teźe ili malo lakše metale.tu nema snimaka,sve je,,…mrak…,,.

Onaj koji misl
Onaj koji misl
3 mjeseci ranije
Odgovor za  Radnik

Srpski zlocini pocinjeni nad bosnjacima se zastarevaju, teror vrsen nad bosnjacima 90 God ne smije se pod tepih drzat Dali ce biti suljo, rasim ili usame u valsi nije bitno, Bosnjaci jednom shatite jedno Nas su klali srbi, sestre Nase su srbi silovali, Nas srbi diskriminisu a sta vi radite mrzite svoje sunardinike, sluzute srbima za fotelje, prbudite se ujedinte se da Sandzak jer samo tako mozemo ostat, a ne da se medjusobno unistavamo dok nam se srbi smiju zalosno

Sandzaklija
Sandzaklija
3 mjeseci ranije
Odgovor za  Radnik

Za to imas pravo. A vi se i dalje svadjajte a za posao vatrogasca u Novom Pazaru se nije nasao ni jedan psiho-fizicki,, sposoban”Bosnjak kako rece narkoman Vulin vec samo srbin.

Srbenda
Srbenda
3 mjeseci ranije

Mora da je jako tužno roditi se,živeti i umreti u zemlji koju toliko mrziš…

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
3 mjeseci ranije

Da su se išta ovi pojedini u BNV u ono vrijeme pitali ovdje bi bila veća klanica no u Bosni. Srbija je učinjela sve da sačuva mir a mir su najviše ugrožavali Suljo i slični koji ovdje ubacivali oružje i potpaljivali ljude. Što se zločina u Sjeverinu tiče, država Srbija je uhvatila i osudila te ljude – a ovi iz BNV pljuju po Srbiji, nazivaju je neprijateljem i prijete.
E pa u pravu ste gospodo Muđahidi, po ovakvim izjavama svi Srbi vide da ste nam neprijatelji, radite opet isto kao što ste uvjek radili ali znajte da sledeći put teško da će bit niko ko ludi Milošević da vas čuva ovdje kao svoje građane dok samo par kilometara preko granice muslimanski teroristi među kojima ih je masa iz Sanđaka, ubija i kolje Srbe.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
7
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker