Bačevac: Sandžačkim preduzetnicima obezbediti zajmove bez kamata

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Današnju sednicu  Narodne skupštine Srbije narodni poslanik SDP-a, dr Muamer Bačevac, iskoristio je da ukaže na problem koji imaju preduzetnici u Sandžaku, koji zbog verskih ubeđenja ne mogu da koriste brojne kredite koje država daje, zbog kamate.

Razvojna agencija Srbije preko Ministarstva privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije, svake godine raspisuje pozive firmama, startapovima i preduzetnicima za korišćenje kredita kod Fonda, subvencionišući pritom od 20 do 45% ukupnog iznosa kredita malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, što su bespovratna sredstva sa kamatom na godišnjem nivou od 1% do 2.5%.

Na osnovu statistike koju vodi RRA SEDA moze se zapaziti da vise od 90% lokalnih preduzetnika i vlasnika kompanija iz Sandžaka koji dođu da se raspitaju o uslovima ovih mera podrške lokalnom razvoju, nisu u stanju da prihvate kamatu iz verskih razloga.

“Islam strogo zabranjuje kamatu, lihvarstvo ili zelenašenje. Islamska ekonomija ne prihvata princip stvaranja novca samoga po sebi putem kamata. Međutim, nepostojanje kamata ne znači zabranu ulaganja i posuđivanja novaca radi ostvarivanja profita, ali se principi transakcija moraju temeljiti na pravednoj raspodjeli i rizika dobiti ili gubitka”,  istakao je Bačevac.

On je pozvao Ministarstvo privrede kao i Fond za razvoj Republike Srbije, da kamatu koja je predviđena ovim programima otpiše, odnosno da se umanji iznos koji se subvencioniše za procenat kamatne stope koja se sada zaračunava, jer je svakako programom Ministarstva privrede predviđen procenat koji je bespovratan.

“Tražim da se umjesto kredita sa kamatom, obezbede zajmovi bez kamte kako bi se motivisalo preko hiljadu malih i srednjih preduzeća i preduzetnika sa teritorije Sandžaka, da iskoriste novac koji država obezbeđuje” naglasio je Bačevac.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.