Sandžak / NEĆE HIMNU, JER JE SRPSKA: “Bože pravde” ne odražava nacionalnu strukturu države, traže promenu grba

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

HIMNA “Bože pravde” za Bošnjake nije himna države Srbije, nego nacionalna himna srpskog naroda.

Ovim argumentom Bošnjačko nacionalno veće (BNV) usprotivilo se odluci ministra prosvete Branka Ružića da nova školska godina počne intoniranjem državne himne u svim školama u Srbiji. NJegovu inicijativu zato ocenjuju kao “nepoštovanje različitosti” i “provokaciju nesrpskih naroda”.

Iz tog nacionalnog organa Bošnjaka Srbije navedeno je da himnu Srbije “Bošnjaci doživljavaju kao himnu srpskog naroda”.

– Tekst himne, ali i grb Srbije, ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste. Kao prvi potpredsednik Vlade, ministar Ružić bi trebalo da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve dece rezultirati osećajem pripadnosti i ljubavi prema državi – saopšteno je iz Vijeća.

Iz BNV su pozvali uprave svih obrazovno-vaspitnih ustanova u Sandžaku da i ovu školsku godinu počnu dostojanstveno, poštujući različitosti, bez provokacija dece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti.

– Bošnjaci Sandžaka su civilizovan, kulturan, miroljubiv evropski narod koji je autohton na ovim prostorima. Narod koji vekovima pokazuje nastojanje da živi u miru sa svim ostalim narodima i da poštuje državu u kojoj živi, uz očekivanja da im država uzvrati poštovanje, da uvažava njih i njihova osećanja – zaključili su u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Odluka prosvetnih vlasti da početak nove školske godine, uz školsko zvono, oglase i taktovi “Bože pravde” izazvala je talase kritika u domaćoj javnosti, posebno među pojedinim pripadnicima nacionalnih manjina, tradicionalno rezervisanim prema državnim simbolima Srbije. Oluja komentara još ne jenjava ni među pripadnicima takozvane građanske ideologije, koja u svemu vidi velikosrpski nacionalizam. (Večernje novosti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker