Menadžer Jale Brata i Bube Corellia nabavljao heroin preko Sandžaka

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Evo kako možete prvi vidjeti ekskluzivne vijesti sa Sandzaklive.rs portala na svom facebooku / Pogledaj → OVDJE

U akciji MUP-a Kantona Sarajevo sinoć su u Sarajevu, kako smo već objavili, uhapšeni Admir Arnautović zvani Šmrk i pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Fahrudin Gačanović, a još se traga za Adnanom Maglićem, piše Source.ba

Saopćenje Tužilaštva BiH

“Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koordinira i vodi aktivnosti policijskih djelatnika MUP-a KS, usmjerene prema osobama osumnjičenim za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, kao i koruptivna kaznena djela povezana sa zloupotrebom policijskih kapaciteta, za pomoć pripadnicima organiziranih kriminalnih skupina.

Aktivnosti policijskih agencija usmjerene su prema više osoba među kojima su ranije osuđivane osobe za neovlašteni promet opojnih droga, a zbog koruptivnog postupanja lišen je slobode i dugogodišnji djelatnik policijskih agencija SIPA i DKPT BiH.

Uporedo sa lišenjima slobode vrše se pretresi na više lokacija.

U okviru predmeta ostvarena je značajna međunarodna suradnja u prikupljanju dokaza o osumnjičenima u ovom predmetu.

Nakon lišenja slobode i policijskog zadržavanja, osumnjičeni će biti dovedeni postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, te donijeti odluku o daljim aktivnostima Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ko su uhapšeni?

Admir Arnautović

Admir Arnautović Šmrk jedan je od menadžera bh. repera Jale Brata i Bube Corellia.

Arnautović je bio dio grupe koju je 2013. godine procesuiralo Tužilaštvo BiH. On je tada bio optužen zajedno za Adnanom Maglićem, Sandrom Melićem i Jasminom Hatićem.

“Optuženi se terete da su postali članovi organizirane kriminalne skupine koja je duže razdoblje djelovala kontinuirano, zbog stjecanja protupravne imovinske koristi, sa ciljem vršenja kaznenih dela koja su u svezi sa neovlaštenom međunarodnom kupoprodajom, slanjem, posredovanjem i isporukom opojnih droga „heroin“ i „kokain“, koje su važećim zakonskim propisima proglašene opojnim drogama. Kako se navodi u optužnici, prvooptuženi Admir Arnautović je organizirao, planirao, te duže razdoblje kontinuirano do danas vršio nabavku teških opojnih droga sa područja susjednih zemalja, uglavnom Republike Srbije i Republike Hrvatske, a potom istu ilegalno dopremao u Bosnu i Hercegovinu, uglavnom u Sarajevo.

Nabavljenu drogu je on, u saradnji sa ostalim optuženima, kao i drugim njemu poznatim osobama, distribuirao i prodavao na području Bosne i Hercegovine. Prvooptuženi Admir Arnautović je sa tako stečenim novcem kupovao nekretnine, kao i vrijedne pokretne stvari, a u suradnji sa ostalim navedenim optuženim osobama, posuđivao je novac uz kamatu osobama koje su upražnjavale igre na sreću u kockarnicama. Na ovaj način, svi navedeni optuženi su kao članovi skupine za organizirani kriminal, s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, ozbiljnim prijetnjama prisiljavali druge osobe na vršenje radnji koje čine štetu njihovoj imovini, pa su određenim osobama prijetili da će ostati bez svojih osobnih automobila, ukoliko im ne isplate određenu sumu novca”, navedeno je na web stranici Tužilaštva BiH.

Bivša žena pucala na njega u Hrasnom

U sarajevskom naselju Hrasno u martu 2017. godine pucano je na Admira Arnautovića koji je tada bio u društvu Anđele Mitkovski. Na njih je pucala Emina – Minka Arnautović (36), Admirova bivša supruga i to pred sinovima

Anđela je ispričala kako je pukom srećom preživjela napad.

“Tačno je, pucano je na mene i na mog dečka Admira Arnautovića. To je uradila njegova bivša žena zbog ljubomore. Ona je poznata po tome što je bacala bombe na ljude i robijala je zbog toga. Admir i ja smo sjedili u kafiću kada je ona ušla, bacila kesu sa oko kilogram heroina i pozvala policiju, da bi nam namjestila da je droga naša. Počela je svađa, a Emina je tada izvukla pištolj i zapucala najprije u Admira, i sa tri hica ga pogodila u nogu, a zatim je čak devet puta pucala na mene. Srećom nijedan metak me nije pogodio”, kazala je Anđela tada za Blic.

“Držao značaj dio tržišta u BiH”

Prema navodima novinara Slobodana Vaskovića koji je ranije pisao o uhapšenom Arnautoviću, on je navodno “držao značajan dio tržišta u BiH, te je sve do 2018. godine nabavljao kokain iz Srbije, a nakon toga se okrenuo Holandiji, odakle vuče narkotike za BiH, te da je heroin nabavljao preko Sandžaka.”

Fahrudin Gačanović

Pored Arnautovića, uhapšen je Fahrudin Gačanović.

Kako saznaje Avaz, uhapšeni Gačanović donedavno je radio u SIPA-i. On je bio dugodišnji vozač Vahidina Šahinpašića Šaje, glavnog inspektora SIPA-e i pomoćnik direktora SIPA na poslovima kriminalističko istražnog odjela. Važio je za njegovog čovjeka od povjerenja.

Gačanović je tek prije pola godine je prebačen u DKTPBIH.

(Source.ba)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex