Zašto bijele rode vole obronke Pešteri (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Poslednju deceniju nekoliko parova belih roda, na putu sa juga Afrike, ostaju na obroncima Javora i Pešteri, na preko 1000 metara nadmorske visine. Miljenice su meštana novovaroškog sela Ljepojevići i sjeničkog Papiće, koji su sigurni da im donose i berićet. U tom periodu kod dve porodice, u čijim dvorištima su gnezda ovih ptica selica, rodilo se petoro dece.

FZGUHIJKOSDGHIJOKSLDFV

{module Oglas 2 – 2020}

Kada se Amela, majka troje dece, udala u Papiće, sa dobrodošlicom su je sačekala i rode, tihe zaštitnice porodice i sela

 

“Hteli smo da natkrijemo hambar, ali ne moremo zbog njih, gnezde se jer dolaze svake godine tu, pa da se ne bi razgnjezdile. Sve dok bude dolazile, hambar će tako da stoji, njih da čeka,” kazuje Amela Papić iz Sjenice.

Kod Ivankovića na Kalipolju, krov ambara se sa gnezdom sam urušio, ali je Mileta sa sinovima i unucima postavio paletu na krov garaže, iščekujući svakog marta svoje prijatelje sa juga Afrike.

{module Oglas 1 – 2020}

” Ove godine ih je  došlo oko 18! Verujte, svake godine  dođu na Mladence  a idu za Gospođevdan. Kad polete, piliće osposobe. Evo, sad su izveli piliće, onda ode jedna te se nahrani pa hrani  piliće, onda  druga ode,” priča Ivan Ivanković iz Ljepojevića kod Nove Varočžši.

Zbog roda tu je i  Brano Rudić, član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Novi Sad i član Ekološkog društva „Čuvari prirode” iz Požege. Njemu je najinteresantnije kako roda uči mlade da lete. Jedna stane i maše krilima a druga im govori, gura ih da idu i ka njoj. Tako mladi polako počinju da lete

U Kalipolju, na visini od 1250 metara  je najviše gnezdo belih roda u Srbiji. Još tri gnezda belih roda su u Papićima,  oko 15 parova  je na Pešteri. Meštani se brinu o njihovim gnezdima zimi, a rode o njima leti, hvatajući zmije, krpelje, miševe…

Zoran Ivanković iz Ljepojevića uočio je rode procenjuju koliko mladunaca mogu da ishrane, višak odbacuju. Desilo sa kad je pet  pilića da jedno  izbace iz gnezda; meštani su ga vraćali merdevinama u gnezdo, ali one su ga ponovo izbacivale!

Ako je sudeći po tome, biće ovo rodna godina na planini, u gnezdima je po četiri – pet mladunaca!

{module Oglas 0 – 2020}

{vembed M=https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2020/06/05/16725383/rode-050620.mp4}

Izvor:Rts.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker