Tužilaštvo: Uslovne kazne zbog korupcije u Prijepolju, Arilju i Novom Pazaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu za Insajder je rečeno da je na uslovne kazne pravnosnažno osuđeno 15 uhapšenih početkom novebra u policijskoj akciji suzbijanja koupcije i finansijskog kriminala u Prijepolju, Arilju i Novom Pazaru. Oni su s Tužilaštvom zaključili sporazum o priznanju krivičnog dela za koji se terete.

HNGFHTRFHJ

{module Oglas 1 – 2020}

Bivši predsednik Opštine Arilje M.N. je presudom kojom se usvaja sporazum o priznanju krivičnog dela pravnosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i oduzeta mu je imovinska korist u iznosu od 500.000 dinara, dok je troje osuđenih dobilo kazne kućnog zatvora. Pred Tužilaštvom u Kraljevu još je u toku postupak protiv 11 optuženih, među kojima su i dva bivša predsednika opština Prijepolje i Arilje D. Z. i Z. T.

Kako je u odgovoru za Insajder navela rukovodilac posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu Sanja Protić u predmetu koji se odnosi na štetu budžeta opštine Prijepolje, iz naredbe o sprovođenju istrage i krivične prijave, proizilazi da postoje osnovi sumnje da su okrivljeni budžetu Prijepolje naneli štetu u iznosu od ukupno 5.750.000,00 dinara.

Prema sporazumu o priznanju krivičnog dela zloupotreba službenog položaja koji je sa Tužilaštvom zaključila, direktorki Predškolske ustanove “Miša Cvijović” I. K. izrečena je uslovna osuda tako što joj je utvrđena kazna zatvora u trajanju od pet meseci koja se neće izvršiti, ukoliko u roku od tri godine od dana pravnosnažnosti presude ne učini novo krivično delo.

Uslovna osuda tako što im je utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest meseci koja se neće izvršiti, ukoliko u roku od dve godine od dana pravnosnažnosti presude ne učine novo krivično delo izrečena je i članovima Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu B. N, B. D, D. Ć, M. N. i N. B. za krivično delo nesavestan rad u službi.

{module Oglas 0 – 2020}

Postupak se još vodi protiv bivšeg predsednika Opštine Prijepolje D. Z. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i krivičnog dela trgovina uticajem, kome je 23. decembra ukinut pritvor u kome se nalazio od hapšenja početkom prošlog meseca, kao i protiv dva člana Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu – M. M. zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju i N.S, koji je i direktor Turističke organizacije, zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Uslovne kazne i za okrivljene koji su priznali krivicu u Novom Pazaru

I među uhapšenima u Novom Pazaru su funkcioneri lokalne samouprave ali i odgovorna lica javnih preduzeća, a sporazum o priznanju krivičnog dela za koje se terete sa Tužilaštvom je zaključilo pet okrivljenih, kojima je izrečena uslovna osuda, dok se postupak vodi protiv još sedam lica.

Zbog zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u Novom Pazaru Novosađanima K.I. i M.D, kao i N.I iz Kruševca, nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivičnog dela, izrečena je uslovna kazna, na taj način što im je utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest meseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od godinu dana ne izvrši novo krivično delo.

Prema sporazumu sa Tužilaštvom, istu kaznu dobio je i Kragujevčanin E.D. zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

Ukoliko u roku od godinu dana ne izvrši novo krivično delo, na izdržavanje petomesečne zatvorske kazne neće ići ni direktor JKP ,,Gradska čistoća” Novi Pazar kome je uslovna osuda izrečena zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

{module Oglas 2 – 2020}

Pred posebnim odeljenjem Višeg javnog Tužilaštva u Kraljevu zbog zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom postupak se vodi protiv A.S, I.A i V.E, svi iz Novog Pazara i P. N. iz Subotice, ali i još tri Novopazarca – pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara E. Š, zbog dva krivična dela trgovina uticajem, direktora JP ,,Zavod za urbanizam”S. Lj, zbog dva krivična dela zloupotreba službenog položaja i D. M, koji je zaposlen u Gradskoj upravi, zbog četiri krivična dela trgovina uticajem.

Tužilaštvo za Insajder navodi da je prilikom pregovaranja o vrsti i visini izrečenih krivičnih sankcija imalo u vidu sve otežavajuće i olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenih: stepen krivice, propisanu kaznu za konkretno krivično delo, te da li su radnje izvršenja preduzeli iz ličnog koristoljublja, visinu pribavljene imovinske koristi (za sebe ili druge), broj radnji izvršenja krivičnog dela, kao i lične i porodične prilike okrivljenih, a pre svega njihovu raniju  neosuđivanost. 

“Istovremeno, Tužilaštvo je imalo  u vidu i činjenicu da su osuđena lica priznala izvršenje krivičnog dela, čime je znatno skraćeno trajanje krivičnog postupka, a samim tim i troškovi prouzrokovani vođenjem postupka, te da su njihove odbrane doprinele razjašnjenju činjeničnog stanja”, ističe se u odgovoru Insajderu.

Podsetimo, svi oni su uhapšeni u akciji policije usmerenoj na suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije, a teretili su se da su počinili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem i zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.

O hapšenju, između ostaliih, i bivših predsednika opština javnost je prvo obavestio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u obraćanju građanima rekao da su uhapšeni iz redova Srpske napredne stranke i da ne sme da bude važno ko je iz koje stranke, već da ljudi znaju da su oni koje biraju tu da rade za njihovo dobro.

Nakon izjave predsednika Blic je preneo da su među uhapšenima bivši predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović i bivši predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković.

Zindović je funkciju predsednika opštine obavljao u dva navrata od 2009. do 2012. godine i od 2016. do 2020, a prema sopstvenim rečima, član je Srpske napredne stranke od njenog osnivanja, dok je Nedeljković na čelo opštine Arilje došao 2018. godine nakon što je ostavku na tu funkciju podneo Zoran Todorović.

Prema pisanju medija među uhapšenima u Novom Pazaru su funkcioneri Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića koja je uputila protestnu notu u vidu saopštenja zbog, kako navode, načina njihovog privođenja.

U odbranu uhapšenih stao je i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac koji je istakao da je uveren da privedeni radnici i funkcioneri Gradske uprave nisu zloupotrebili svoj položaj da bi dobili ličnu i materijalnu korist.

On je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima ocenio da se radi o ljudima i porodicama visokih moralnih standarda i ljudskih kvaliteta, nazivajući način njihovog privođenja “apsolutno neprihvatljivim”.

Izvor: Insajder

 

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker