“Svetionik” obezbijedio stipendiranje za 410 učenika i studenata u Sandžaku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Humanitarna organizacija “Svetionik“, koja djeluje na prostoru Sandžaka, čuvena je po velikim akcijama i projektima usmjerenim ka unapređenju položaja i pomoći socijalno ugroženom stanovništvu i mladima koji se obrazuju.

Volonteri “Svetionika“ tokom minula dva mjeseca intenzivno su sprovodili akciju kojom su od donatora prikupili oko 170 hiljada eura. Kampanjom “Tvoja stipendija“ ova organizacija već trinaest godina obezbeđuje stipendije za studente i učenike sa visokim prosjekom, one koji potiču iz porodica slabijeg imovinskog stanja i djecu bez roditelja (jetime). U ovoj godini mjesečnu stipendiju dobijaće 410 učenika i studenata, od ukupno 670 prijavljenih, javlja Anadolu Agency (AA).

“Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji, mi smo zahvaljujući dobrim ljudima uspijeli da akciju prikupljanja novčanih sredstava privedemo kraju uspješno. Iako je situacija dosta teška, mnogi su prepoznali potrebu da se stipendiraju vrijedni učenici i studenti koji imaju poteškoća na putu sticanja znanja, ali da se nagrade oni koji tokom školovanja ostvaruju izvanredne rezultate. Pored tog ekonomskog značaja, mi stipendirajući mlade, šaljemo poruku da neko prepoznaje njihov trud i rad i da je put sticanja znanja jedini ispravan i da će uvijek imati podršku zajednice. Nažalost, koliko god i ovogodišnju kampanju ocjenjujemo uspešnom, mnogi učenici i studenti koji su ispunjavali sve uslove konkursa koji smo ranije raspisali, ostali su bez stipendije jer novca nije bilo dovoljno za svih 670 prijavljenih“, rekao je predsjednik novopazarske Humanitarne organizacije “Svetionik“ Mirza Aličković.

Vest o realizaciji kampanje “Tvoja stipendija” brzo se proširila društvenim mrežama i platformama za donacije, pa su humani pojedinci novčana sredstva, osim Sandžaka, uplaćivali i iz ostalih gradova i opština Srbije, zemalja regiona i Evrope.

“Zahvalni smo svakom pojedincu i kompaniji za podršku našoj akciji i ove godine. Oni su uspjeli da podrže 410 učenika i studenata, mi smo samo posrednici u ovoj plemenitoj misiji. Bez podrške donatora i velikog povjerenja, ova akcija ne bi bila tako uspješna i velika. Mi gotovo svaki projekat realizujemo sa partnerima iz nama bratske Republike Turkiye. Značajna sredstva izdvaja i turska Humanitarna organizacija IHH, oni kroz kampanju ‘Tvoja stipendija’ podržavaju jetime, učenike osnovnih škola u sandžačkim opštinama”, rekao je Aličković.

Osim finansijske potpore, studentima se tokom deset mjeseci trajanja programa stipendiranja nude i različite mogućnosti ličnog usavršavanja.

“Svi dobitnici stipendija, njih 410 u ovom slučaju, proći će kroz različite aktivnosti i programe. Mi zbog njih u Novi Pazar dovodimo najbolje predavače i eminentne stručnjake iz različitih oblasti da drže predavanja i radionice, u cilju sticanja znanja i usavršavanja učenika i studenata. Mlade ćemo uključiti i u naše humanitarne aktivnosti i učiti ih da budu solidarni, empatični, svjesni značaja pomaganja zajednici, udeljivanja i podrške onima koji su u nezavidnom položaju”, dodao je Aličković.

Među dobitnicima stipendija su i ove godine učenici i studenti iz Novog Pazara, Tutina, Raške, Sjenice, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Berana, Pljevalja, Rožaja i Bijelog Polja. Oni će godišnju stipendiju koja će im se isplaćivati u mjesečnim ratama, trošiti uglavnom na plaćanje školarine, prevoza, iznajmljivanje stana ako studiraju van rodnog mjesta, kupovinu knjiga i ostalih potrepština neophodnih u procesu obrazovanja.

Izvor: Anadolu Agency

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex