Sandžački doktori širom Evrope žele doći da pomognu Sandžaku, traže dozvolu od Srbije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mi, dolje potpisani, ovim putem izražavamo neslaganje sa odlukom Vlade R.Srbije da pomoć u vidu medicinskih kadrova gradovima u Sandžaku pogođenih Corona virusom nije potrebna. Tim prije što smo ubjeđeni da situacija na terenu nije onakva kakvom se predstavlja.

dr 0

{module Oglas 1 – 2020}

Kao medicinski profesionalci, koje veže Hipokratova zakletva, ne možemo ostati nijemi na činjenice da je osoblje Opšte Bolnice Novi Pazar desetkovano, da naše kolege u Tutinu i Sjenici nemaju minimum uslova za borbu protiv pandemije Corona virusa, da je broj novozaraženih i oboljelih u N.Pazaru,Tutinu i Sjenici u velikom porastu, da je klinička slika zaraženih sve složenija i da je mortalitet u naglom rastu, a da se ti podaci relativiziraju i da se javnost dezavuiše.

Ovim putem apelujemo na sve nadležne organe R.Srbije da HITNO reaguju i kapacitiraju sve zdravstvene ustanove na teritoriji N.Pazara,Sjenice i Tutina.

Apelujemo da vrlo hitno upute medicinske kadrove u dovoljnom broju iz drugih zdravstvenih ustanova u R.Srbiji, da obezbijede zaštitnu opremu medicinskim radnicima, da obezbijede sve potrebne dijagnostičko-terapijske alate kao i lijekove potrebne za COVID bolnicu koju treba što žurnije uspostaviti u Novom Pazaru, dok broj žrtava ne postane enorman.

Svakako, klinički put pacijenta, posebno iz Sjenice i Tutina, urediti posebnim protokolom ne osvrćući se na trenutne mjesne nadležnosti viših referentnih centara, te obezbijediti dovoljan broj transportnih sredstava opremljenih za transport životno ugroženih.

{module Oglas 0 – 2020}

ISTO TAKO, APELUJEMO NA VLADU R.SRBIJE DA DOZVOLI DOLAZAK KONTIGENTIMA MEDICINSKIH RADNIKA, MA ODAKLE ONI BILI, I TAKO SMANJE PRITISAK NA ZDRAVSTVENI SISTEM SRBIJE I RASTERETE VEĆ UMORNE KOLEGE U SRBIJI.

Takođe, tražimo da se obezbijedi neometano i ekspeditivno dostavljanje humanitarne pomoći.

Ovakva situacija zahtjeva mobilisanje svih resursa u zdravstvu, što za posljedicu ima reducirano pružanje zdravstvenih usluga ostalim pacijentima.Stoga postoji realna potreba za angažovanjem dodatnih, odnosno svih mogućih ljudskih resursa koji se stavljaju na raspolaganje, kako zdravstveni sitem ne bi kolabirao.

S TIM U VEZI, MI KAO LJEKARI I HUMANISTI, A PRIJE SVEGA KAO LJUDI, STAVLJAMO SE NA RASPOLAGANJE GRAĐANIMA NAŠEG SANDZAKA TJ. REPUBLICI SRBIJI SA NAŠIM PROFESIONALNIM REFERENCAMA.

PODVLAČIMO da je po Ustavu R.Srbije, po odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti R.Srbije te po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti R.Srbije, sve gore u apelu navedeno nužno HITNO sprovesti.

Pandemija Corona virusa nam je još jednom pokazala da ne poznaje granice, da ne pravi razliku po rasnoj, vjerskoj ili etnčkoj pripadnosti. Ona nas uči da sada moramo biti povezani kao ljudska vrsta, više nego ikada. Ovo je naša zajednička borba, ovo je borba za svakog stanovnika Zemlje. Stoga, pozivamo predsjednika R.Srbije, Vladu R.Srbije, Evropski Parlament, Ujedinjene nacije, Svjetsku zdravstvenu organizaciju i sve relevantne domaće i međunarodne faktore da odmah preduzmu mjere i aktivnosti kako bi se jedno od najvećih žarišta u Evropi stavilo pod kontrolu i saniralo.

U nadi da ćete po visokom stepenu hitnosti primjeniti gore navedeno i da ćemo se svi zajedno izboriti sa ovom situacijom a za dobrobit zdravstvenog stanja stanovnika ugroženih područija, srdačno Vas pozdravljamo.

{module Oglas 2 – 2020}

111gfhrgr

22222dfgew5r435r

3333gter456453

(sandzaklive.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker