Rendžeri s Pešteri: Velika šansa da se bjeloglavi sup naseli na Peštersku visoravan

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kad je 2016. godine oformljen rezervat prirode Peštersko poljeOdlukom Vlade Srbije dva rendžera počela su obavljati taj posao na toj teritoriji. Jedan od problema na kojeg su naišli bio je animalni otpad.

rtfztrzhtrzrt

{module Oglas 1 – 2020}

Nesavjesni građani bacali su ga u rijeke, i gdje god su stigli. Zato su i došli na ideju da oforme hranilište na Krnjoj Jeli jer su stanovnici Pešteri Bjeloglavi supovi i ostale grabljivice

– Prošle godine smo naišli na taj problem tri životinje bačene u rijeku Borošticu. Ljudi iz Zavoda za javno zdravlje u Beogradu uzeli su uzorak i primijećeno je da se rayvila bakterija kolere koja je fatalna za čovjeka i može dovesti do fatalnog ishoda. Od februara mjeseca izvezli smo više od 20 tona animalnog otpada na hranilište. I putem medija i edukacijom govorili smo koje su prednosti ovog hranilišta.

{module Oglas 0 – 2020}

Znači, po dojavi o uginuću odlazimo na lice mjesta uz potvrdu veterinara o uzroku uginuća. Domaćinu dajemo potvrdu o uvjerenju o uginuću stoke. Višestruke su koristi od ovog hranilišta. Vrste koje mi hranimo su ptice grabljivice i ptice lešinari. U noćnim satima su to lisica i vuk. Na taj način za koloniju Bjeloglavih supova koja se nalazi na Uvcu i kanjonu Trešnjevice koja je veoma gusta, postoji velika šansa da se nastane na teritoriji Pešterske visoravni, kaže Milorad Babić rendžer. (Sana)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker