“RAS” RAZVIJA GOLIJU: Iza još jednog obrazovno-naučnog centra stalo sedam ministarstava

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici osnovala obrazovno-naučni centar “Ras”, ustanovu čije će sedište biti na Goliji, a koja će se baviti temama iz oblasti biosfere, istorije i društveno-humanističkih nauka.

Osnivanjem je predviđeno da se u Centru – na jednoj od najlepših planina Srbije – organizuju skupovi, semirani, okrugli stolovi, kampovi i radionice, a sve sa ciljem unapređenja kvaliteta obrazovnih, istraživačkih, sportskih, omladinskih i turističkih projekata namenjenih ovom kraju.

Ustanovom će, do imenovanja direktora, rukovoditi aktuelni čelnik Turističke organizacije Novog Pazara Dejan Belojica koji kaže da će novoosnovani Centar biti svojevrsni motor razvoja Golije.

– Pored naučno-obrazovnog rada, predviđeno je da obavlja i druge poslove, kao što su pružanje usluga smeštaja i ishrane turista, da realizuje nastavu u prirodi za učenike i studente, organizuje ekskurzije i koristi se za pripreme sportista. Iza ove ustanove je stalo sedam ministarstava, na čelu sa Ministarstvom prosvete i u toku je pisanje projekata, a imamo čvrsta uveravanja države da će značajno investirati u rad ovog Centra – najavio je Belojica.

Sredstva za rad “Rasa” biće obezbeđena iz republičkog budžeta, a nije isključena ni mogućost da se finansira i iz drugih izvora. Kao osnivač, Vlada Srbije imenovaće rukovodeće organe, te članove Upravnog i Nadzornog odbora.

SJENICA

“RAS” je drugi naučno-obrazovni centar osnovan u ovom kraju, jer je lane slična ustanova počela da radi i u Sjenici. Tamošnji naučno-obrazovni centar “Pešter”, međutim, primarno je usmeren ka aktivnostima koje se tiču proizvodnje zdrave hrane, a baviće se i klimatologijom.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex