Ovo će biti obavezna pravila u restoranima i kafićima kad prorade (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Udruženje ugostitelja objavilo je vodič sa nizom sigurnosnih mjera koje će pomoći vlasnicima kafića i restorana kada se ponovo otvore.

restoran stolice raspored 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

Vodič navodi niz smjernica koje treba preduzeti za povratak u normalu nakon zdravstvene krize izazvane virusom korona. Dokument dijeli proces na tri faze: ponovno otvaranje, pokretanje posla i samo otvaranje za goste.

Dezinfekcija prije otvaranja

Prije povratka na redovne aktivnosti potrebno je detaljno čišćenje i dezinfekcija prostorija. Uz to se predlaže modifikacija gastronomske ponude i dnevnog rasporeda služenja.

Preporučuje se postepeno prilagođavanje novim okolnostima rada u pogledu raspoloživog osoblja, inventara i zaliha.

Takođe, lokal treba da ima redovne dostavljače zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, te paravana za stolove koji će se verovatno postavljati radi zaštite.

fghdrtze567ze5756765

{module Oglas 0 – 2020}

Informativni natpisi

U ovoj fazi smatra se da je veoma važno postaviti informativne natpise koji će zaposlene podsjećati na ispravno korišćenje zaštitne opreme, promovisanje plaćanja kreditnim karticama, stalno pranje ruku ili upotrebu rukavica i hidroalkoholnog gela za ruke.

Osoblje će na poslu morati da nosi radnu odjeću i obuću, uniforma mora da bude čista, da stalno peru ruke i koriste maske. Zabranjeno je u radnoj odeći izlaziti na cigaret pauzu, a ne dozvoljava se tokom rada ni korišćenje mobilnih telefona, zbog mogućeg prenošenja zaraze.

Dezinfekcija limenki i flaša

Također, nakon primanja porudžbine a prije služenja gostima, limenke i flaše sa pićem moraju se dezinfikovati.

Ulaz u područja za pripremu hrane treba da bude zabranjen nezaposlenima. Ako dolazi inspekcija, moraće da nosi zaštitnu opremu i da im se pre ulaska preventivno izmjeri temperatura.

U kuhinji prostor treba da se organizuje tako da se ne pređe bezbjedna udaljenost od jednog i po metra.

{module Oglas 2 – 2020}

Udaljenost stolova

I stolovi moraju da budu na toj udaljenosti, a neophodno je da lokali imaju i detaljan plan čišćenja prostorija.

U restoranima brze hrane biće obavezna ugradnja plastičnih paravana na stolovima kako bi se odvojili gosti.

Kad je u pitanju služenje švedskog stola, obavezno je da hrana bude zaštićena, a pribor za jelo gostima treba da daje osoblje.

Lokali će morati da imaju i plan za vanredne situacije, kako bi moglo da se reaguje u slučaju da se neko od radnika razboli. Plan je potreban kako bi se izvršila dezinfekcija prostorija ili moguća izmena proizvoda dostupnih na meniju.

Podsjetimo, danas su počeli sa radom frizerski i kozmetički saloni, kockarnice, fitnes klubovi, teretane i pijace na zatvorenom, a epidemiolozi su najavili i da će uskoro biti uspostavljen međugradski saobraćaj, ali sve to uz precizne smjernice. Tokom 83 sata policijskog časa moći će da se kreću samo građani stariji od 65 godina, i to prema pravilima koje je odredila Vlada.

https://www.youtube.com/watch?v=Jd_s715voOw

Izvor: Tanjug

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.