Novi Pazar kupio 122 limena sanduka, Sjenica 20

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Lokalna samouprava Novog Pazara kupila je od početka epidemije 122, a Sjenica 20 limenih sanduka za potrebe sahranjivanja preminulih od posledica izazvanih korona virusom, saznaje radio Sto plus.

TZKZIZTKTZ

Foto: EPA-EFE

{module Oglas 1 – 2020}

Štab za vanredne situacije Novog Pazara, odgovarajući na naš zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, saopštio je da zdravstvene ustanove i javna preduzeća u ovom gradu nisu nabavljali limene kovčege, kao i da ne poseduju informacije o tome da li je i koliko građana samo kupilo takve sanduke.

“U službenoj evidenciji Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane, zaključno sa 4. avgustom, nema podnetih zahteva za refundaciju troškova sahrana preminulih lica za vreme epidemije zarazne bolesti covid-19”, navodi se u odgovoru.

Za nabavku 20 limenih sanduka, a po zahtevu Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, lokalna samouprava Sjenice izdvojila je 200.000 dinara iz budžeta, a ne poseduju informacije da li su Dom zdravlja ili javna preduzeća u sopstvenoj režiji nabavljali kovčege.

{module Oglas 0 – 2020}

“Lokalnoj samoupravi je podneto 19 zahteva za refundaciju celokupnih pogrebnih troškova”, odgovorio je Štab za vanredne situacije Sjenice.

Opština Tutin odgovorila je da nije kupovala limene kovčege za sahranu osoba preminulih usled posledica izazvanih korona virusom.

Podsećamo da su sve preminule osobe, za koje se sumnjalo da su inficirane tim virusom, sahranjivane u limenim sanducima, a što je u suprotnosti sa običajima ukopavanja muslimana.

Tačan broj umrlih u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu od kovida19 od početka epidemije i dalje je nepoznat.

Opšta bolnica u Novom Pazaru zvanično je saopštila da su u toj zdravstvenoj ustanovi u periodu od 12. juna do 25. jula umrle 154 osobe, od kojih je kod 100 ta zarazna bolest bila direktan uzročnik smrti.

{module Oglas 2 – 2020}

Posle toga, a na osnovu svakodnevnih saopštenja za javnost, preminulo je još 13 osoba, a kod sedam je kovid bio neposredni uzrok smrti.

U te podatke ne ulaze osobe iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina koji su preminuli u zdravstvenim ustanovama drugih gradova u Srbiji, kao ni oni kod kojih laboratorijskim nalazom nije utvrđeno prisustvo virusa u organizmu.

(Radio stoplus)

 

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex