Novi kontingent pomoći iz Turske za Sandžak

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novi kontingent pomoći za Sandžak prikupljen je i uz podršku opština iz Istanbula, Ankare i Burse, te uz podršku turskih privrednika i bivšeg ministra Nihata Zeybekcija

thumbs b c 4a1ff5502ebd79bd4e470900f449f3f7

{module Oglas 1 – 2020}

U organizaciji Vijeća za poslovnu saradnju Turske i Srbije (DEIK) te uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta Turske, kamion s pomoći u medicinskim potrepštinama krenuo je jučer iz Istanbula prema regiji Sandžak u Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Novi kontingent pomoći za Sandžak prikupljen je i uz podršku opština iz Istanbula, Ankare i Burse, te uz podršku turskih privrednika i bivšeg ministra Nihata Zeybekcija.

Predsjednik Vijeća za poslovnu saradnju Turske i Srbije (DEIK) Bayram Akgul i poslanica u Velikoj narodnoj Skupštini Republike Turske Zeynep Yildiz ispratili su kamion koji je krenuo ka Srbiji, kazavši pritom da su odnosi dviju zemalja u posljednje vrijeme u stalnom usponu.

“Politički i ekonomski odnosi dviju zemalja krenuli su uzlaznom putanjom zbližavanjem lidera dviju zemalja. Ciljani obim trgovinske razmjene na srednjoročnom planu je pet, a na dugoročnom planu 10 milijardi dolara. I mi kao Vijeće ulažemo trud i napore kako bi se zadani ciljevi ispunili”, kazao je Akgul.

{module Oglas 0 – 2020}

Podsjetio je da je regija Sandžak, u kojoj živi većinsko bošnjačko stanovništvo, i u vrijeme pandemije COVID-19, doprinijela jačanju odnosa Turske i Srbije.

“Sandžak je jedna od regija sa većinskim bošnjačkim stanovništvom. Istovremeno pomažemo toj regiji ali i jačamo odnose među našim državama. Ovo je treći put da šaljemo pomoć. Ovim putem pomoć dopremamo i regiji Sandžak i Srbiji. Jedna od najvažnijih stavki je to da se ovih dana otvaraju škole u Srbiji, počinje nastava. Dostavićemo sredstva za dezinfekciju i maske školama. Ovdje veliku ulogu imaju parlamentarka i majka Zeynep Yildiz i predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turske i Srbije Mustafa Esgin. Tu su i opštine te ministarstva, kao i podrška bivšeg ministra Nihata Zeybekcija. Mi smo sve koordinisali”, pojasnio je Akgul.

Naglašavajući značaj što skorije isporuke pomoći, Akgul je rekao i da se u kamionu nalazi i respirator turske proizvodnje.

“Važno je da ovaj uređaj bude dostavljen bolnici u Novom Pazaru i da se tamošnji liječnici upoznaju s njim. Šaljemo i uređaj za ultrazvuk, tlakomjere, oksimetre, peškire, sve potrebne druge medicinske potrepštine”, rekao je Akguč.

{module Oglas 2 – 2020}

Parlamentarka ispred Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Yildiz je kazala kako je njen pradjed rođen u Novom Pazaru te da je današnje slanje pomoći prije svega čin zahvale od srca.

“Turska je u vremenu pandemije, vodeći se onom izrekom da se prijatelj poznaje u teškoći, slala pomoć na sve strane svijeta”, podsjetila je Yildiz i zahvalila svima koji su pomogli u prikupljanju i slanju pomoći za Sandžak.

(AA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker