Lim od najčistije reke do kanala za otpad

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U opštini Prijepolje na jugozapadu Srbije ima čak 70 divljih deponija, a otpad sa njih najčešće odlazi u reku Lim, nekada jednu od najčistijih reka u Evropi.

EB7216A0 8503 46D3 A5A3 075F5594ECBC w1023 r1 s

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Crna tačka je nesanitarna deponija ‘Stanjevine’, koja je dugačka oko pola kilometra i prostire se na oko hektar uz samu obalu Lima i magistralni put ka Crnoj Gori.

Na tu deponiju, opština Prijepolje smeće odlaže više od 50 godina. Na nedeljnom nivou istovari se više od 200 tona raznog otpada. Ništa nije bolja situacija ni kada je reč o drugim deponijama, a ribolovci koji vreme provode uz reku, kažu da situacija “nikada nije bila gora” i da Lim na tom delu toka, postaje kanal za otpad.

Gde god se okrenem smeće, priča ribolovac Alen Beganović.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

“Dok se svest ne probudi u ljudima da treba za sobom da pokupe smeće kad kampuju i kad završe pecanje biće ovako.”

Limom godinama plivaju i sadržaji ispusta iz kanalizacije, sanitarne i industrijske otpadne vode, kao i sve ono što ljudi bacaju jer u Prijepolju ne postoji sistem za prečišćavanje otpadnih voda.

“Dosta smeća dolazi i iz Crne Gore, ali ima dosta i sa naših deponija”, kaže ribolovac Miodrag Šćepanović.

On navodi da je “krajnje vreme da se reka zaštiti”.

“Plastične flaše, kese, to je zlo. Ne može da se raspadne u vodi. Ima svega. Često pored plovka prođe trbušak od klanja životinja to je normalna pojava ovde. Ništa nas to ne iznenađuje”, priča Šćepanović.

Ribolovci navode da bi ih “smeće zatrpalo” da Lim nije jaka i brza reka.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Saradnja sa Crnom Gorom

U Priboju je krajem decembra završen projekat čišćenja divljih deponija uz reku Lim u okviru Programa prekogranične saradnje opštine Bijelo Polje na severoistoku Crne Gore i Priboj na jugozapadu Srbije.

Dve opštine, uz donaciju Evropske unije, uklonile su 12 divljih deponija na obali Lima, šest u Bijelom Polju i šest u Priboju.

Na mestima gde su bile deponije, površine su ozelenjene, kaže sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje Jasmin Ćorović.

“Postavljen je baštenski mobilijar i predat građanima u smislu rekreacije”, navodi Ćorović.

Međutim, neodgovornost je glavni razlog stvaranja svih divljih deponija iako, kako navodi ribolovac Šćepanović, i u Priboju i Prijepolju ima dovoljno i kontejnera i kanti za smeće.

“Gledam pojedince, prođu pored kontejnera i bacaju smeće na ulicu, bacaju smeće sa mosta. Svest građana nije na nivou na kom bi trebala da bude. Ako mi sami ne sačuvamo našu okolinu, neće nam je niko sačuvati. Niko nikoga ne kažnjava, smeće se baca kako ko hoće i gde hoće”, kaže Šćepanović.

On dodaje da ribolovci dok pecaju prikupljaju otpad oko reke i pale.

Reka Lim protiče i kroz Bosnu i Hercegovinu i uliva se u Drinu. Prema podacima “Hidroelektrane na Drini”, sakupi se od šest do sedam hiljada kubnih metara plutajućeg otpada, a Lim donese oko 45 posto. (RSE)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.