KON: ”Novi Pazar i Tutin nova žarišta virusa”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Epidemilog Predrag Kon rekao je da nije isključeno da se drugi talas virusa vrati i to jako intenzivno i ukazao na nova žarišta u Srbiji.

cdvfgbhujmhgfdfgh

{module Oglas 2 – 2020}

Kon je za televiziju Prva kazao da su ljudi bili diciplinovani dok su bile restriktivne mere, a sada je sve do pitanja našeg odnosa.

“Imate situaciju da je u jednom vrtiću to krenulo, počelo kod jedne osobe koja radi na održavanju higijene i ona je sa tri saradnice putovala i tako je došlo do zaražavanja. Srećom nije bilo dužeg kontakta sa djecom i direktog kontakta dužeg od 15 minuta sa vaspitačicama, ali su tri vaspitačice udaljene sa posla”, rekao je on.

Kako je napomenuo, postoji i problem zbog povratka 17.000 studenata u Beograd zbog ispita, i potvrdio je da se virus pojavio u studentskom domu na Karaburmi.

{module Oglas 1 – 2020}

“Imate u Novom Pazaru žarište nakon Bajrama i u Tutinu. Pojavljuju se žarišta i mi to sve držimo pod nadzorom, ali sprovoditi taj nadzor nije jednostavno. Mi sad imamo 250 kontakata koji su pod nadzorom. Oni su slobodni ljudi, ali iz dana u dan se čujemo sa njima i pratimo njihovo stanje”, pojasnio je Kon.

Prema njegovim riječima, to što su mjere ukinute, ne znači da ne postoji nikakva kontrola.

“Mi se satiremo od posla da nađemo kontakte, a vi imate situaciju da neko uopšte ne korsiti zaštitna sredstva. Ona su za hronične bolesnike i starije obavezujuća. Ako se ovako nastavi može da se desi da na tome institiram”, kazao je on.

{module Oglas 0 – 2020}

Kon je dodao da ne možemo da se igramo sa tim i da se dozvolimo da se virus vrati u nekom intenzivnijem talasu.

“Ako ste starija osoba i morate da idete u prodavnicu, nosite masku i nemojte da prilazite nekome na metar”, zaključio je Kon.

Prema njegovim rečima, povećanje pacijenata na respiratorima pokazuju da virus nijE oslabio.

“Njegov potencijal prenošenja je oslabio, ali to je vezano za sezonu. To je ono na šta mi i dalje računamo, mi ne možemo da dočekamo takvo povećanje kao što je bilo u 5. i 6. nedjelji”, rekao je on.

Kon je kazao da je situacija sa studentima, domovima za stare i praznike pokazala da je virus živ i prenosiv.

“Nema alternative, mi moramo da se otvorimo i da živimo, ako to ne budemo uradili, nećemo imati sredstava da očuvamo zdravstveni sistem. Mi smo iscrpjeli mogućnsoti vezane za vanredno stanje”, kazao je Kon.

(Sputnjik)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.