Kemal ef. Toković – Molim Allaha dž.š., da Muftiji podari lijepi džennet, a Usami sabura i ustrajnosti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Piše : Kemal ef. Toković

Kaže Allah dž.š.,: “A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa udji medju robove Moje, i udji u Džennet Moj!” (Al- Fagr 27-30)

Allahovom voljom prije nekoliko dana naš voljeni brat, mudžahid Muftija Muamer ef. Zukorlić se vratio svome Gospodaru. Siguran sam da je mnogima koji su ga slijedili, voljeli i sarađivali sa njim taj dan bio jedan od najtežih u njihovim životima, a u mom zasigurno jeste.

O ličnosti i djelima Akademika Muftije Muamera ef. Zukorlića mnogo će se govoriti i mnoge knjige pisati.

Zaista je on bio najuniverzalnija i najkompletnija ličnost današnjice, njegov odgoj, ahlak, harabrost, širokogrudost, znanje, intelekt…, jeste ono što ga je odlikovalo i izdavajalo od ostalih. Bio je veliki reformator i general nacije. Reformisao je Sandžak u svakom smislu te riječi, vjerski i nacionalno osvijestio, osnovao i sagradio najbitnije institucije i odgojno-obrazovne ustanove te vratio brojne vakufe. On je čovjek koji je sam bio hodajuća institucija, hodajuća enciklopedija i svojim primjerom nas učio kakav jedan bošnjak (musliman) mora biti, uzdignute glave, vedra čela i čista obraza.

Čovjek koji je podigao naš ugled u svijetu i na svakom mjestu branio čast i dostojanstvo mahrame i fesa! Svejsni smo činjenice da smo izgubili najvećeg bošnjačkog sina današnjice.

No, to je božija mudrost i iskušenje, a Allah najbolje zna čega ga je zaštitio te mu je uzeo njegovu plemenitu dušu. Inšallah se nadamo da je on na boljem mjestu od nas. Još dugo ćemo osjećati tugu i nedostatak u našim srcima. Nedostajat će nam njegov osmjeh, njegove besjede, njegov hod, nedostajaće nam on na onom njegovom mjestu u Meydanu.

No, muslimani moraju biti jaki i nastaviti tamo gdje je on stao i ustrajati i završiti ono što je započeo. Našeg Muftiju je nasledio njegov sin Usame Zukorlić, izmiješana krv dva junačka naroda bošnjačkog i palestinskog. Poznavajući Usamu čvrsto znam i vjerujem da je dostojan emaneta koji je preuzeo te da ima mudrosti i kapaciteta da nas predvodi putem kojim nam je Muftija trasirao.

Svoju mudrost je pokazao u svom prvom obraćanju nakon preuzetog emaneta gdje je jako mudro kazao:” Pred vama je Usame Zukorlić, koji nije Muftija, prvi među jednakima, ali jeste stražar Muftiijinog emaneta”. Što ukazuje na to da će još odlučnije ići muftijinim stopama. Molim Allaha dž.š., da Muftiji podari lijepi džennet, a Usami sabura i ustrajnosti. Amin!

Muftijin vjerni učenik, savremenik i saborac Kemal ef. Toković

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker