IZ PLAV-GUSINJE U NEW YORKU ŠALJE POMOĆ ZA PODRUČJE POGOĐENO ZEMLJOTRESOM U TURSKOJ

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zbog tragedije turskog i sirijskog naroda nakon stravičnih zemljotresa zavladao je muk u cijelom svijetu.

Državnici šalju telegrame, vlade pomoć u raznim vidovima, spasilačke ekipe…

Bošnjaci Bosne i Hercegovine, Sandžaka i Kosova državu Tursku doživljavaju na poseban način. U Turskoj prema procjenama živi više od sedam miliona Bošnjaka porijeklom iz Bosne i Sandžaka, tako su ovu tragediju turskog naroda doživjeli kao ličnu tragediju koja ih je ujedinila. Na svakom koraku Bošnjaci pokazuju bratsku saosjećajnost prema žrtvama zemljotresa, time humanost i solidarnost, od BiH, Sandžaka, Kosova, zemalja zapadne Evrope pa do Amerike.

Bošnjaci u New Yorku i New Jerseyu kroz svoje džemate i nacionalnu organizaciju BANA, odmah su se organizirali u sakupljanju onog što je najpotrebnije ovog momenta.

Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku kao i uvijek do sada kada je najpotrebnije, brzo se organiziraju, tako su i ovoga puta pokrenulie akciju prikupljanja novčanih sredstava među svojim članovima i prijateljima. Također, pozvali su sve u bošnjačkoj komuni u New Yorku da u vakufskim objektima ove zajednice, Ali-pašinoj džamiji u Astoriji i Bošnjačkom islamskom kulturnom centru – Richmond Hill, doniraju odjeću, obuću, deke, kao i sve što može biti od koristi onima koji su preživjeli ovu tragediju a ujedno sve su izgubili u ruševinama razornog zemljotresa, piše Bošnjaci.net.

Jedini uvjet je da sva garderoba bude čista, uredno složena, kako ona nova tako i korištena.

Dijelimo bol sa bratskim turskim i sirijskim narodom. Molimo Allaha dž.š. da žrtvama podari džennet, porodicama veliki sabur. Do sada smo sakupili više od 50.000 dolara u novcu i više kontejnera garderobe, koje su upravo od Ali-pašine džamije odvezeni tri puna kamionima ka JFK aerodromu, dok jedan veliki kamion od Bošnjačkog islamskog kulturnog centra Richmond Hill, a dalje će preuzeti turske humanitarne organizacije i odnijeti tamo gdje je najpotrebnije. Zahvaljujem se svima donatorima koji su se, zaista, ekspresno odazvali i donirali prema svojim mogućnostima – rekao je Ago Kolenović, predsjednik IZ Plav-Gusinje u New Yorku.

Prema riječima Kolenovića, akcija prikupljanja sredstava i garderobe se nastavlja, može se odložiti u prostorijama Ali-pašine džamije u Astoriji i Bošnjačkom islamskom kulturnom centru – Richmond Hill, od 12 sati poslije podne do 20 sati navečer, do srijede navečer 15. februara 2023.

Preporučuju da se, za svaki slučaj, prethodno kotaktiraju imami ili neko od članova odbora ove zajednice radi savjeta oko uručivanju humanitarne pomoći. Novčane donacije moći će se uplatiti do28. februara 2023. godine.

U Bošnjačko-američkoj nacionalnoj asocijaciji za nešto više od 24 sata prikupljeno je više od 16.000 dolara, a akcija još traje.

  • Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) pokrenula je humanitarnu akciju kako bi olakšali porodicama stradalih. Zahvalni smo svim donatorima koji su uvijek susretljivi, humani i na usluzi da pomognu onima koji su u nevolji. Tako je i ovog puta – kaže dr. Mersim Ziljkić, predsjednik BANA.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker