Hirurške maske su jednokratne, radije birajte višekratne pamučne

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U gotovo cijelom svijetu medicinski radnici ali i obično stanovništvo suočilo se s nedostatkom zaštitnih maski

ghr67686

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Članak “Racionalna upotreba zaštitnih maski za lice u toku COVID19 pandemije” objavljen u magazinu Lancet izvršena je detaljna analiza preporuka pojedinih zemalja ali i proeporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Treba napomenuti da su hirurške maske zapravo jednokratne maske i ne bi h trebali koristiti više od jednog puta. One se obavezno bacaju nakon jedne upotrebe jer u unutrašnjosti stvaraju sloj na kojem se umnožavaju bakterije te se nakon višekratne upotrebe i udisanja gubi zaštitni efekat i povećava rizik od infekcije.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Osim toga autori ovog članka su zaključili da Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da ove maske nose osobe koje imaju respiratorne simptome ili ukoliko brinu za nekog sa simptomima.

Nadalje, kažu da bi racionalno bilo preporučiti preporučiti osobama u izolaciji da nose maske za lice ako trebaju napustiti dom iz bilo kojeg razloga kako bi se spriječilo potencijalno asimptomatsko ili predsimptomtski širenje.

Maske bi trebale nositi rizična populacija, starije osobe i osobe s medicinskim stanjem većeg rizika, a univerzalna upotreba maski za lice može preporučiti ako zalihe to dopuštaju.

U vezi s tim, umjesto jednokratnih hirurškim maski možete koristiti pamučne zaštitne maske koje trebate svaki dan oprati, osušiti i opeglati.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Ukoliko nemate zaštitnu masku, jednostavno iskoristite šal ili neku drugu platnenu tkaninu kojom ćete prekriti usta i nos, savjetuju iz Federalnog štaba civilne zaštite. Ipak savjetuju da se svako potrudit doći do odgovarajuće zaštitne maske.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker