Do komšija se probijali na konju, deca kroz blato išla do škole: Pešterskim selima stiže asfalt

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sa prvim kišnim i hladnim danima na stotine meštana sjeničkih i novopazarskih sela bilo je u velikim problemima zbog loše putne infrastrukture jer su do pojedini do svojih kuća mogli samo peške ili na konju. Ovu zimu izgleda da će dočekati ipak u malo boljim uslovima jer će do pojedinih kuća na području Sjenice i Novog Pazara asfalt stići po prvi put.

– Kad padne sneg mi mesecima se nismo mogli udaljiti od kuća. Namirnice kupimo na jesen i u selu čekamo proleće. Najteže je bilo što nam ni doktor nije mogao doći, ali ne možemo ni pokojnike dostojno da sahranimo. Novi put će nam biti pravi spas. U Mitrovoj Reci i Kovačevu negde nije postojao ni makadam do kuća. Kroz blato se putovalo po četiri kilometra. Ovde ima mladih ljudi, ima dvadesetoro dece u osnovnoj školi – rekao je za RINU meštanin sela Kovačevo.

U saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, Vlada RS finansira na desetine kilometara lokalnih i državnih puteva na području Novog Pazara i Sjenice. Na teritoriji Novog Pazara, u ovoj godini, urađeno je 13 kilometara lokalnih puteva u vrednosti od 300 miliona dinara, ali putari rade i na državnom putu Novi Pazar – Sjenica, žili kucavici ovog dela Srbije.

– Na putnom pravcu Novi Pazar – Sjenica trenutno se radi deonica Štavalj-Sušica, koji se finansira iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope. Na ovoj deonici su zimi najveći smetovi. Postojeći put se širi sa pet i po na širinu od 7,2 metra, u dužini od devet kilometara – objašnjava Sead Mujović, tehnički direktor preduzeća “Novi Pazar – Put” i dodaje da je ovaj put glavna državna veza između Pazara i Sjenice i dalje prema Bosni i Hercegovini.

On dodaje da se meštani pešterskih sela raduju dolasku putara, jer decenijama čekaju asfaltiranje puteva do svojih kuća.

– Kada smo nedavno radili put u Pešterskom selu Crvsko, svake nedelje su meštani organizov ručak za radnike i bogato nas ugostili. Tamo su sve bili makadamski putevi, na velikim usponima. Neizmerno im znače novi putevi, koji će im olakšati svakodnevicu – zapaža Mujagić.

Veliki broj putarskih mašina nalazi se i na brojnim lokalitetima na teritoriji Sjenice, kaže šef sekcije Sjenica u preduzeću “Novi Pazar – Put” Semir Mujagić. Nedavno je završena deonica sa Bara prema Belom Polju i do udaljenog sela Sugubine.

– Vlada Republike Srbije finsira 4,8 kilometara puta u vrednosti od 48 miliona dinara. Angažovana je brojna mehanizacija i podizvođači kako bismo sve završili do kraja godine.Sugubine smo završili. Rekonstrukcija državnog puta Sjenica-Raždaginje u dzini od sedam kilometara privodi se kraju, ostala je još saobraćajna signalizacija. Za ovaj putni pravac JP “Putevi Srbije” dalo je 150 miliona dinara – kaže Mujagić. (Telegraf)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker