Bošnjaci u Srbiji obeležavaju Dan Sandžaka

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bošnjaci u Srbiji danas proslavljaju svoj najveći nacionalni praznik, Dan Sandžaka. Imajući u vidu epidemiološku situaciju, svi događaji će biti online, te u skladu sa merama i preporukama zdravstvenih stručnjaka i institucija. Celokupan program obeležavanja će biti emitovan na Facebook stranici i Youtube kanalu BNV-a.

IMG 4589 1024x683

Nova.rs, Irfan Ličina

{module Oglas 1 – 2020}

Emir Bihorac, stručni saradnik za informisanje Bošnjačkog nacionalnog veća rekao je da oni tradicionalno organizuju obeležavanje ovog ali i svih ostalih bošnjačkih praznika, pa će tako i ove godine nizom kulturnih manifestacija obeležiti Dan Sandžaka.

“Program se sastoji iz Javnog časa iz istorije „Sandžak kroz historiju“ koji će biti emitovan u 13:05 sati, online tribine „ZAVNOS – historijske okolnosti, značaj i perspektive“ koja počinje u 17:05 h, i naravno sada već tradicionalnih 14. Sandžačkih književnih susreta koji počinju u 20:00 sati”, rekao je Bihorac za Nova.rs

{module Oglas 0 – 2020}

Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim praznikom sandžačkih Bošnjaka donelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savet za nacionalne manjine Republike Srbije. Ovaj dan se četrnaest godina obeležava u znak sećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sednica Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Bošnjački istoričari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava.

Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 vijećnika koji su predstavljali sve krajeve Sandžaka. Među izabranim većnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacija i vera, a prvi put u istoriji ovih naroda, na javne funkcije, izabrano je pet žena.

Tog dana na zasedanju ZAVNOS-a je izabran i Izvršni odbor sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsednikom i Muratom ef. Šećeragićem, kao potpredsednikom.
U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, kao i još nekim mestima u Sandžaku 20. novembar je za Bošnjake neradni dan, a na zgradama lokalnih samouprava, opštinskih ustanova i preduzeća kao i škola je istaknuta bošnjačka nacionalna zastava. (Nova S)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker