Bošnjaci slave dan Sandžaka, vlast im ni ove godine nije čestitala

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bošnjaci u Srbiji danas proslavljaju svoj najveći nacionalni praznik, Dan Sandžaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji obeležavanje ovog praznika otpočelo je sinoć organizovanjem promocije knjige „Sandžak- stogodišnja borba za slobodu“autora Dauta Nurilera, a pored ove promocije u BNV Srbije večeras će biti organizovani tradicionalni „Sandžački književni susreti“ SAKS 2021.

Pored Bošnjačkog nacionalnog vijeća i druge institucije u Novom Pazaru i gradovima u okruženju organizovaće obeležavanje ovog za najvećeg nacionalnog praznika Bošnjaka u Srbiji, tako će se u Kultunom Centru Novi Pazar organizovati tribina „Živjeti ideju antifašizma“ kao i bogat kulturno umetnički program koji će imati za cilj da promoviše tradiciju I kulturu sandžačkih Bošnjaka.

Sa druge strane, „Matica Bošnjačka“ organizacija koja je bliska Islamskoj zajednici u Srbiji koju je predvodio nedavno preminili Muamer efendija Zukorlić takođe organizuje manifestaciju „Amanet“u prilog obeležavanja Dana Sandžaka na kojoj će biti promovisan jubilarni glasnik Bošnjačke Akademije Nauka i Umetnosti.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog Veća, Jasmina Curić rekla je u svojoj čestitki povodom Dana Sandžaka, da Bošnjaci sa ponosom ističeu da su građani Sandžaka u Drugom svetskom ratu organizovano pokazali svoje jako antifašističko opredjeljenje koje i danas jasno pokazuju. Ona je svim građankama i građanima Sandžaka, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime, čestitala Dan Sandžaka uz poruku da samo zajedno, jedinstveni i složni mogu izgraditi Sandžak kao mesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenog i ekonomski jakog mesta za život.

Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim praznikom sandžačkih Bošnjaka donelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savet za nacionalne manjine Republike Srbije. Ovaj dan se petnaest godina obeležava u znak sećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sednica Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Bošnjački istoričari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava. Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 većnika koji su predstavljali sve krajeve Sandžaka.

Među izabranim većnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacija i vera, a prvi put u istoriji ovih naroda, na javne funkcije, izabrano je bilo pet žena. Tog dana na zasedanju ZAVNOS-a je izabran i Izvršni odbor sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsednikom i Muratom efendijom Šećeragićem, kao potpredsednikom.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, kao i još nekim mestima u Sandžaku 20. novembar je za Bošnjake neradni dan, a na zgradama lokalnih samouprava, opštinskih ustanova i preduzeća kao i škola je istaknuta bošnjačka nacionalna zastava. Ovaj praznik Bošnjacima u Sandžaku, čestitali su Gradonačlenim Grada Novog Pazara Nihad Biševac, Predsednik SDA Sandžaka dr Sulejman Ugljanin, kao i mnogi drugi politički i građanski aktivisti iz Sandžaka.

Ove godine, kao i prethodnih godina Bošnjacima u Sandžaku ovaj praznik nije čestitao niko iz Vlade Republike Srbije, podsećanja radi od dolaska Aleksandra Vučića na vlast u Srbiji, obeležavanju nacionalnih praznika Bošnjaka ne pristvuje niko od predstavnika vlasti. (Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sam
Sam
2 godina ranije

Čudo da Vučić Aleksandar,prijatelj Bošnjaka,kako kažu ovi Zukorlićevi…kaji ga mole da baš on ujedini Bošnjake…Čudo da on,toliki prijatelj Bošnjaka ne čestita Dan Sandzaka.

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.