Bošnjaci slave dan Sandžaka, vlast im ni ove godine nije čestitala

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bošnjaci u Srbiji danas proslavljaju svoj najveći nacionalni praznik, Dan Sandžaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji obeležavanje ovog praznika otpočelo je sinoć organizovanjem promocije knjige „Sandžak- stogodišnja borba za slobodu“autora Dauta Nurilera, a pored ove promocije u BNV Srbije večeras će biti organizovani tradicionalni „Sandžački književni susreti“ SAKS 2021.

Pored Bošnjačkog nacionalnog vijeća i druge institucije u Novom Pazaru i gradovima u okruženju organizovaće obeležavanje ovog za najvećeg nacionalnog praznika Bošnjaka u Srbiji, tako će se u Kultunom Centru Novi Pazar organizovati tribina „Živjeti ideju antifašizma“ kao i bogat kulturno umetnički program koji će imati za cilj da promoviše tradiciju I kulturu sandžačkih Bošnjaka.

Sa druge strane, „Matica Bošnjačka“ organizacija koja je bliska Islamskoj zajednici u Srbiji koju je predvodio nedavno preminili Muamer efendija Zukorlić takođe organizuje manifestaciju „Amanet“u prilog obeležavanja Dana Sandžaka na kojoj će biti promovisan jubilarni glasnik Bošnjačke Akademije Nauka i Umetnosti.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog Veća, Jasmina Curić rekla je u svojoj čestitki povodom Dana Sandžaka, da Bošnjaci sa ponosom ističeu da su građani Sandžaka u Drugom svetskom ratu organizovano pokazali svoje jako antifašističko opredjeljenje koje i danas jasno pokazuju. Ona je svim građankama i građanima Sandžaka, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime, čestitala Dan Sandžaka uz poruku da samo zajedno, jedinstveni i složni mogu izgraditi Sandžak kao mesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenog i ekonomski jakog mesta za život.

Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim praznikom sandžačkih Bošnjaka donelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savet za nacionalne manjine Republike Srbije. Ovaj dan se petnaest godina obeležava u znak sećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sednica Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Bošnjački istoričari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava. Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 većnika koji su predstavljali sve krajeve Sandžaka.

Među izabranim većnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacija i vera, a prvi put u istoriji ovih naroda, na javne funkcije, izabrano je bilo pet žena. Tog dana na zasedanju ZAVNOS-a je izabran i Izvršni odbor sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsednikom i Muratom efendijom Šećeragićem, kao potpredsednikom.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, kao i još nekim mestima u Sandžaku 20. novembar je za Bošnjake neradni dan, a na zgradama lokalnih samouprava, opštinskih ustanova i preduzeća kao i škola je istaknuta bošnjačka nacionalna zastava. Ovaj praznik Bošnjacima u Sandžaku, čestitali su Gradonačlenim Grada Novog Pazara Nihad Biševac, Predsednik SDA Sandžaka dr Sulejman Ugljanin, kao i mnogi drugi politički i građanski aktivisti iz Sandžaka.

Ove godine, kao i prethodnih godina Bošnjacima u Sandžaku ovaj praznik nije čestitao niko iz Vlade Republike Srbije, podsećanja radi od dolaska Aleksandra Vučića na vlast u Srbiji, obeležavanju nacionalnih praznika Bošnjaka ne pristvuje niko od predstavnika vlasti. (Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sam
Sam
1 godina ranije

Čudo da Vučić Aleksandar,prijatelj Bošnjaka,kako kažu ovi Zukorlićevi…kaji ga mole da baš on ujedini Bošnjake…Čudo da on,toliki prijatelj Bošnjaka ne čestita Dan Sandzaka.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker