OD ROŽAJA DO VELIKOG SVIJETA: Ahmed Nurković živi ”američki san”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kako izgleda kada put od malog crnogorskog grada odvede u svijet, priča Ahmed Nurković iz Rožaja, koji je u Americi među najboljim studentima.

Već četiri godine Ahmed Nurković živi “američki san”. Rožaje je kao sedamnaestogodišnjak zamijenio Mostarom. U tom gradu dobio je stipendiju na Ujedinjenom svjetskom koledžu. Nakon toga odlazi na koledž Ajdaho gdje će uskoro završiti četvorogodišnje studije i to dva smjera – biomedicinski inženjering i međunarodnu političku ekonomiju.

  • Nisam se mogao odlučiti da li medicinu, biologiju, ekonomiju, hemiju ili ovako političke nauke i ekonomiju i onda odlučim da upišem kombinaciju svega – navodi Ahmed.

Međutim, tu se ne zaustavlja. Ostvarenje svog sna nastaviće na Kornel Univerzitetu.

  • Ja sam jedan od 3.000 učenika primljen za javno zdravsto i ekonomiju i to je ostvarenje sna za mene – ističe Ahmed.

Iako danas uspješan predstavnik Crne Gore na nekom od američkih univerziteta, na početku nije bilo lako, priznaje Ahmed.

  • Odvajanje od kuće, da budem samostalan i nepoznata sredina i kulturološki šok i bilo je teško odvajanje od poznatog – kaže mladi Rožajac.

Ipak, u to poznato se vraća kad god ima slobodnog vremena. Željan druženja s porodicom i ove novogodišnje praznike proveo je u Rožajama. Iako je želja za znanjem jaka, zov domovine možda nadjača komfor koji mu je pružila zemlja nade.

  • Pokušaću da dam doprinos Crnoj Gori i da se vratim – poručio je Ahmed.

Za sve one koji razmišljaju da se školuju van Crne Gore, Ahmed ih ohrabruje da to i urade. Jer kako kaže, svaka prepreka na putu se prevaziđe, a želje je važno pratiti, jer se onda lako i ostvare.

Izvor:Hayat.ba

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker