Kalač (SPP Rožaje) – Iskoristili donacije muslimana, freskama na kojima se vide muslimani kako žele zaklati novorđeno dijete

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kada bi se pomenula crkva Ružica, uvijek se pričalo o dobročinstvu i humanosti rožajskih muslimana, koji su više puta ulagali svoj imetak za renoviranje i uređivanje crkvenog prostora.

Posljednjih nekoliko dana crkva Ružica je opet tema, ali ne na način na koji smo navikli, već po skandalu za koji je krivac niko drugi osim svješteno lice koje je zaduženo za istu.

Otkako je spomenuto svješteno lice preuzelo upravljanje crkvom, sve češće se dešavaju skandali s ciljem stvaranja vjerske i nacionalne mržnje u Rožajama.

cdm

Prije nekoliko godina isto to lice objavilo je fotografiju na društvenim mrežama na kojoj pozira pored u drvetu isklesane figure sa likom Draže Mihajlovića, ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, koji je vršio genocide nad muslimanskim stanovništvom.

Ovih dana smo u mogućnosti vidjeti kako je to svješteno lice iskoristilo donacije muslimana Rožaja, i to na najgori mogući način, freskama na kojima se vide muslimani kako žele zaklati novorđeno dijete, kao i druga grupa muslimana koja želi napasti crkvu.

cdm

Ovom prilikom ne želim pozvati samo nadležne institucije da reaguju, ne želim pozvati samo tužilaštvo, Bošnjačko nacionalno vijeće, Islamsku zajednicu u Crnoj Gori, već poseban poziv upućujem pravoslavnom stanovništvu u Rožajama, poziv da se okupe i lično prekreče zidove crkve, i na taj način pokažu solidarnost prema sugrađanima muslimanima.

Pozivam ih i da zatraže zamjenu svještenog lica koje služi u crkvi Ružici, jer samo na taj način mogu pokazati da zaista jesu za međusobno poštovanje i suživot sa muslimanima u Rožajama. Svaka drugačija reakcija bilo kojeg pravoslavca znači podršku ovom čovjeku i onom što radi.

Na vama je.

Predsjednik OO SPP Rožaje, 

Mehmed Kalač

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex