Šaljić: Slikanjem uz skulpturu zločinca Mihailovića uvrijedili ste Bošnjake i dio srpskog naroda koji baštini antifašizam!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Rožajac Edib Šaljić uputio je otvoreno pismo parohu rožajskom Slobodanu Radojeviću, povodom skandaloznog fotografisanja ovog sveštenika uz drvenu skulpturu četničkog komandatanta Draže Mihailovića, koje je uznemirilo Bošnjake i izazvalo brojne negativne komentare i osudu na društvenim mrežama.

saljic skulptura 696x469

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Pismo prenosimo u cjelini:

“Uvaženi svešteniče pravoslavne crkve u Rožajama,

Ovih dana sa zebnjom pratimo dešavanja u Crnoj Gori želeći da razum i dijalog pobjede, te sam se začudio da ste Vi koji na osnovu hrišćanskog učenja trebate osuđivati sve one koji ubijaju i nered na zemlji čine, predmet Facebook svađa, jer ste se slikali pored skulpture ratnog zločinca Draže Mihailovića, uprkos što živite i radite u gradu sa oko 95 posto muslimana. I sve se ovo dešava u danima kada je naša zajednička država Crna Gora postala bure baruta zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, kada trebamo svi pozivati na toleranciju, strpljenje i dijalog kako ne bismo dozvolili da, ne daj Bože, neko strada ili da se prolije ni kap krvi bilo čije krvi.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Podsjećam Vas i javnost da ste se nespretno (o)pravdali kada ste se slikali ispod slika ratnih zločinaca Pavla Đurišića i Draže Mihailovića u Zaostru sa tvrdnjom da ste bili samo gost na tom skupu, a sada se ne pravdate već tvrdite da drvenu skulpturu niste Vi rezbarili već ste se “samo’’ slikali. Možda “čiča Dražu’’ niste rezbarili ali ste na taj način povrijedili ne samo bošnjački već i srpski narod, odnosno onaj dio srpskog naroda koji baštini antifašizam!

Poštovani gospodine Radojeviću, nadam se da poznajete ne tako davnu historiju kada je pod komandom tog zločinca kojeg Vi grlite, u pljevaljskoj Bukovici 1942. godine ubijeno 1.370 muslimana od čega veliki broj žene i djece. LINK

Godine 1943. u Bjelopoljskom srezu i Istočnoj Bosni četnici su takođe počinili genocid ubijajući djecu i žene. LNIK

Poznato je da su četnici Mihailovića i Đurišića pored bošnjačkog civilnog stanovništva ubijali i antifašiste Srbe. Pod komandom Draže Mihailovića je ubijeno još mnogo mojeg muslimanskog, ali i mnogo Vašeg pravoslavnog naroda. LINK.

Gospodine Radojević, napominjem da je ovo samo dio optužnice koja se odnosi na ratne zločine, a cijela optužnica se može naći na internetu.

No, nije mi cilj da se bavim četničkim i revizionističkim pokretom, odnosno rehabilitacijom poraženih ideologija u Drugom svjetskom ratu, već da istaknem da se Rožaje kroz svoju historiju pokazalo kao sredina koja može biti primjer ne samo Balkanu već i cijeloj Evropi. Rožaje je primjer uvažavanja različitosti i udomljavanja onih koji su protjerani sa svojih ognjišta, a koji su potražili spas u ovoj dolini ispod Dermandola (izbjeglice iz Kolašina poslije Berlinskog kongresa 1878. godine, izbjeglice iz Donjeg Bihora i Istočne Bosne za vrijeme Drugog svjetskog rata, izbjeglice iz Istočne Bosne i Trebinja za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992-1995. godine, izbjeglice sa Kosova 1999. godine).

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Rožaje je i Vas primilo sa puno uvažavanja. Sami ste svjedok da su rožajski muslimani više puta nesebično davali novčanu pomoć za izgradnju i popravku crkve Ružice. Rožajci će sigurno nastaviti i dalje da uvažavaju svoje komšije rožajske pravoslavce jer je to ono što je oduvijek krasilo i što će krasiti ovaj grad. A Vas će uvažavati onoliko koliko budete to Vi htjeli, zavisno od toga da li ćete se izviniti svima koje ste uvrijedili tim činom. U prilici ste da pokažete i dokažete da volite ovaj grad, da volite ovaj narod, pravoslavni i muslimanski, i da želite da date doprinos očuvanju dobrih međuljudskih odnosa.

Poštovani gospodine, obraćam Vam se otvorenim pismom jer ne želim da niko, pa ni Vi poremetite dobre odnose nas Rožajaca, muslimana i pravoslavaca. Zato želim da pismo pročitaju i moji Bošnjaci i da ne dozvole da uvrijede naše sugrađane pravoslavce i njihove svetinje, kako na društvenim mrežama niti na bilo koji drugi način i to baš u ovim danima kada nam je svima prijeko potrebno razumijevanje i tolerancija.

Pozivam moje Bošnjake da ne vrijeđaju ni paroha Radojevića, jer smo svjedoci brojnih psovki i uvreda koje se objavljuju i šire na Facebooku.

Posebno moje prijatelje pravoslavce pozivam da i oni dadnu doprinos i ne odgovaraju na eventualne uvrede koje im upućuju neodgovorni pojedinci. Ne zaboravimo da će i ovo će proći, a mi ćemo ostati da zajedno živimo i dijelimo teret života.

I na kraju uvaženi gospodine Radojeviću biće mi drago da se lično upoznamo te Vas pozivam da popijemo kahvu u našoj čaršiji i pokažemo da je najveća hrabrost priznati grešku i time stavili tačku na ovu ružnu priču i zaustavili neprimjerene komentare koji vrijeđaju sve ljude dobre volje.

Samo zajedno možemo i trebamo graditi bolji svijet za nas i našu djecu, kako u Rožajama tako i u Crnoj Gori, Balkanu i cijelom svijetu cijeneći napor svih onih koji su uložili u zloljudim vremenima svoj autoritet a često i svoje živote da bi sačuvali druge od sebe. A meni su moji preci ostavili u emanet da čuvamo mir i slogu kao najveće ljudske vrijednosti. I ja ih sigurno neću iznevjeriti”, navodi se u pismu koje je potpisao Rožajac Edib Šaljić.

Izvor: Bosnjaci.net

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.