VIDEO – Miritelji nijesu uspjeli da spriječe tragediju u Rožajama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon tragedije ispred rožajskog Osnovnog suda, gdje je dvadesetdevetogodišnjeg Semira Murića ubio deset godina mlađi Edmir Ramović, policija dežura ispred kuća komšija Murića i Ramovića. Prije tragedije oni su imali višegodišnji imovinski sukob koji je pokušao da riješi i jedan rožajski miritelj.

Mudri i na glasu dobri ljudi, u narodu poznatiji kao miritelji, pristizali su u pomoć i sprječavali svađe među porodicama, komšijama, plemenima. Svojim autoritetom uticali su i na to da nesuglasice ne prerastu u tragedije. Riječ miritelja, međutim, nije pomogla u namjeri da se okonča višegodišnja netrpeljivost između dvije rožajske porodice. Umjesto pomirenja došlo je do ubistva i ranjavanja.

Poznati kao miritelji ili muslihuni, ljudi od ugleda i časti, nekada su bili prisutni u svakoj varoši i nijesu sjedjeli skrštenih ruku. Pristizali su u pomoć ljudima u sukobu.

Jedan od njih je i 74-godišnji Redžep Bralić, Rožajac sa četiri decenije miriteljskog iskustva.

“Naš je zadatak da posredujemo da bi postigli mir među zavađenim porodicama, komšijama, plemenima”, kaže Bralić.

Uspijevao je da ostavi iza sebe mnogo dobrih djela, ali žali što nije uspio da spriječi tragediju koja se dogodila ovih dana u Rožajama.

“koliko god raduje činjenica tamo gdje uspijemo, toliko me zaboli tamo gdje ne uspijemo”, kazao je Bralić.

Posredovanje rožajskih miritelja nije pomoglo da se riješe višegodišnje nesuglasice porodica Ramović i Murić.

U MUP-u kažu da se tragedija mogla naslutiti, te da je društvo moglo reagovati.

“Taj događaj se mogao predvidjeti, i on je bio predviđen da je rizičan bezbjedonosno. U oktobru je bio sukob porodica koji je rezultirao nanošenjem teških tjelesnih povreda i jednima i drugima”, kaže državni sekretar u MUP-u Zoran Miljanić.

I dok Redžep koji je pomirio mnoge žali što su se komšijske trazmirice između Ramovića i Murića okončale ubistvom dvadeset devetogodišnjaka, policija preduzima sve što je u njenoj moći da se ispitaju okolnosti pod kojima je došlo do sukoba ispred Osnovnog suda u Rožajama i utvrdi da li se tragedija mogla spriječiti.

Miljanić ističe da će slučaj biti rasvijetljen do kraja, a nalaz unutrašnje kontrole vrlo transparentan.

“Oni koji su mogli, a nijesu učinili da se tragedija spriječi snosiće konsekvence”, poručuje Miljanić.

Za miritelje došla su druga vremena. Za život, priča Redžep, svakako lagodnija, ali sa sve manje dobrih namjera.

“Uspjeha su miritelji imali mnogo više ranije nego mi danas, jer kad je neko dao riječ miriteljima, to je moralo biti tako. Inače, on je bio odgovoran pred ljudima, ako ne bi poslušao i ispoštovao rješenje koje miritelji donesu. Bio je na udaru kritike i bio je čak od naroda odbačen”, priča Redžep.

Pokušaj miritelja iz Rožaja da posreduju u pomirenju dvije porodice od kojih je upravo ona koja je izgubila člana i tražila njihovu pomoć nije donijela očekivani ishod, jer kad lijepa riječ utihne, kaže Bralić, onda nestanu i ljudskost i plemenitost.

(RTCG)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker