Industrija u Rožajama pala sa 4.000 na 200 radnika

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Rožajama je krajem 80-ih godine bilo četiri hiljade radnika u proizvođačkoj i prerađivačkoj industriji, od čega samo u “Gornjem Ibru” oko 2.300 zaposlenih. Sada, tri decenije kasnije, prema zvaničnim podacima iz izvještaja rožajskih preduzeća, u onome što bi se mogla nazvati proizvođačka industrija radi možda oko 200 radnika.

U gradu na Ibru sada nema ni jedne firme koja zapošljava više od sto radnika, a svega dvije imaju po više od 50 zaposlenih. U deset najvećih poslodavaca u ovom gradu, četiri su opštinske firme. Samo u administraciji Opštine radi isti broj radnika, kao u šest najvećih privatnih poslodavaca. Svako peto domaćinstvo u ovom gradu prima socijalnu pomoć.

Najveći poslodavac u Rožajama je trgovačka firma “Elkos” sa 83 radnika, a zatim slijedi Komunalno preduzeće sa 78 i Vodovod sa 45 radnika.

Na četvrtom mjestu sa 38 radnika je “Timber King Montenegro”, registrovano za rezanje drvne građe, a zatim sa po 28 zaposlenih slijede lokalna Radio televizija “Rožaje” i privatno preduzeće za vađenje građevinskog kamena “Kvatro-RH”. Po 25 radnika ima kamenolom “Tofi”, firma za skupljanje šumskih plodova “Inter Food” i za proizvodnju sokova “Aldi”. Listu od deset najvećih poslodavaca u Rožajama zaključuje Sportski centar sa 23 radnika.

Prema izvještaju o realizaciji plana optimizacije javne uprave samo u opštinskoj administraciji, na kraju 2020. godine, bilo je zaposleno 224 radnika. Kada je taj plan pravljen 2017. godine u opštinskoj administraciji je radilo 172 zaposlenih. Ova brojka je trebala biti smanjena za deset odsto, ali je povećana za 30 odsto. U opštinskim javnim ustanovama radi još 95 zaposlenih, 15 više nego prije “optimizacija”. U opštinskim preduzećima radi još 178 radnika, a u njenim ostalim institucijama još 16.

Tako da je ukupno u opštinskoj administraciji, njenim ustanovama i preduzećima, zaposleno 513 radnika.

U ovoj opštini ima i 136 aktivnih preduzeća, koji su predali prošlogodišnje finansijske izvještaje, a imaju samo po jednog zaposlenog.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, u ovom gradu je u junu bilo zaposleno ukupno 3.450 radnika, što je za oko 300 više nego u istom mjesecu prošle godine. Prosječna zarada sada je iznosila 642 eura i značajno je manja od državnog prosjeka od 708 eura. U junu prošle godine prosječna zarada u Rožajama je iznosila 496 eura, a i tada je bila niža od državnog prosjeka koji je iznosio 530 eura.

U junu je u Rožajama penziju dobilo 2.379 penzionera, što je za oko 150 manje nego u istom mjesecu lani. Prosječna penzija je iznosila 241 euro i znatno je niža od državnog prosjeka od 328 eura. U junu prošle godine prosječna penzija je iznosila 2013 eura, dok je prosječna tada bila 293 eura.

Broj zvanično nezaposlenih u gradu na Ibru u junu je iznosio 5.132 i za stotinu je veći nego godinu ranije. Nezaposlenih je za hiljadu i po veći od broja radnika.

Od ukupnog broja nezaposlenih za 1.958 je priznat i status invaliditeta, što je tri puta više nego što ih ima u Podgorici, koja ima skoro deset puta više stanovnika.

Za socijalnu pomoć mjesečno se isplati 686 hiljada eura

U Rožajama svako peto domaćinstvo prima socijalnu pomoć/materijalno obezbjeđenje porodice – 1.105 domaćinstava sa 4.254 člana.

Dodatak za njegu i pomoć prima 1.061 korisnik, ličnu invalidninu 149, a dječji dodatak za 3.349 djece. Naknade po osnovu rođenja djeteta u junu je imalo 218 roditelja.

Naknadu za majke s troje i više djece prima 988 korisnica. Naknadu roditelju ili staratelju korisnika prava na ličnu invalidninu dobilo je 129 korisnika, a pravo na povlastice za putovanja 147.

Ukupno isplaćena socijalna pomoć i ostala prava iz socijalne zaštite za jun su iznosila 686 hiljada eura.

Samo u administraciji Opštine radi isti broj radnika, kao u šest najvećih privatni

Izvor: vijesti.me

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Rožajac
Rožajac
1 godina ranije

Rezultat Milove vladavine

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex