Rekordan broj hafiza u Bosni i Hercegovini u 2020. godini

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZBIH), godinama baštini, podržava i promoviše islamsku vjeru, kulturu i tradiciju u čijem okviru posebno mjesto zauzima čuvanje, pamćenje i izučavanje Časnog Kur’ana.

hafiska dova decembar2020 RIZ

{module Oglas 1 – 2020}

U Bosni i Hercegovini danas imamo 500 hafiza i hafiza, zahvaljujući odličnom pristupu i veoma stručnom kadru kojeg Islamska zajednica posjeduje.

Izučavanje hifza dijeli se na više segmenata, od onog u mektebskim danima, pa sve do diplomskih i postdiplomskih studija.

Mektebska nastava u 1.843 mekteba
“Rad Islamske zajednice, u odnosu na izučavanje hifza, vidljiv je u više segmenata. Prije svega s učenjem i izučavanjem Kur’ana počinje se u samom mektebu, gdje djeca uče da vole Kur’an i da se s njim druže. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini održava mektebsku nastavu u 1.843 mekteba. Nakon toga nastavlja se sa izučavanjem Kur’ana u našim srednjim školama – medresama (njih 8) gdje imamo posebne sekcije za hifz Kur’ana: Banja Luka, Mostar, Travnik, Tuzla, Visoko, Cazin, Sarajevo te Novi Pazar. Pored toga, i u dvije islamske gimnazije postoje sekcije za učenje Kur’ana (Sarajevo i Zagreb).

{module Oglas 0 – 2020}

Na našim islamskim fakultetima posebna pažnja poklanja se hifzu i izučavanju Kur’ana. U okviru Islamske zajednice djeluju ovakve četiri visokoškolske ustanove. Fakultet islamskih nauka (FIN) u Sarajevu ima i postdiplomski studij iz Kur’anskih studija. Pri većini muftijstava u Islamskoj zajednici u BiH postoje Škole Kur’ana u kojima se omogućava svim zainteresiranim da izučavaju i uče hifz, te da se njihov napredak prati i preslušava. Tamo gdje takve škole ne postoje, tendencija je da se uskoro oforme”, kazao je Zijad Suljić, šef Odjela za posebne programe Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Za 10 godina 292 hafiza

Na nivou cijele Islamske zajednice postoji Komisija za polaganje hifza, koja broji osam članova. Organizuju polaganje hifza, svečanosti dodjele prestižnih diploma, godišnje susrete i promocije novih hafiza, kao i takmičenja u hifzu Časnog Kur’ana.

“Nakon dugogodišnjeg spremanja kandidati koji žele steći titulu hafiza Kur’ana Časnog dolaze u Sarajevo i ostaju tu nekoliko sedmica, te u dijelovima uče Kur’an napamet pred navedenom Komisijom, nakon čega stiču titulu hafiza ili hafize. Pravo na zvanje “Hafizu-l-Kur’ani-l-Kerim” može imati osoba koja pravilno nauči Kur’an napamet, prema verziji imama ‘Asima i predaji Hafsa, i uspješno prouči napamet cijeli Kur’an pred Hafiskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice najduže za petnaest dana, tj. učeći dva džuza dnevno, a muhaffiz može biti samo osoba koja je hafiz”, dodaje Suljić.

Istakao je da se ovakvim pristupim u posljednjih 10 godina iznjedrilo ukupno 292 hafiza, od čega 180 muškaraca i 112 žena.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker