Mladić pitao Pezića je li grijeh biti konobar koji pravi šiše mušterijama?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mladić upitao vjerskog vođu o moralnosti posla konobara koji služi nargilu

U svijetu gdje se mladi sve češće susreću s moralnim dilemama povezanim s njihovim zanimanjima, jedan 16-godišnjak odlučio je potražiti odgovor na pitanje koje ga muči. Naime, mladić, koji radi kao konobar u lokalu gdje se služi nargila, upitao je poznatog vjerskog vođu Elvedina Pezića, poznatog po svojim interakcijama s mladim muslimanima na društvenim mrežama, je li grijeh pružati uslugu pripreme i posluživanja nargile mušterijama.

Efendija Pezić, u odgovoru objavljenom na svojem Facebook profilu, nije okolišao. U video poruci koju je snimio, efendija je iznio svoje viđenje, navodeći da je, prema islamskim načelima, svaka osoba u lancu proizvodnje i distribucije opojnih sredstava, poput alkohola, a slično se može primijeniti i na nargilu, odgovorna za svoje postupke. Citirao je hadis u kojem se kaže da je proklet svatko tko na bilo koji način doprinosi konzumaciji alkohola, implicirajući da isto vrijedi i za one koji pripremaju nargilu.

Dalje, efendija Pezić objasnio je da konzumacija nargile, kao i svih vrsta duhana, šteti zdravlju i smatra se strogo zabranjenom.

Potaknuo je mlade i sve vjernike da izbjegavaju takve aktivnosti i traže zaposlenje koje je u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjima, odnosno da se ograniče na pružanje usluga koje su halal, poput posluživanja kave i sokova.

Ovaj odgovor ne samo da razjašnjava islamski stav o nargili i duhanu, već i ističe važnost osobne odgovornosti i integriteta u odabiru zanimanja. Efendija Pezićova poruka mladima je jasna: u svakom aspektu života, uključujući i profesionalni, trebamo težiti postupcima koji su u skladu s našim vjerskim i moralnim uvjerenjima.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.