Istrijani protiv gradnje Islamskog centra u Puli, IZ poručuje da su strahovi neosnovani

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nemamo ništa protiv izgradnje džamije, ali ne na ovoj lokaciji, poruka je s današnjeg protesta građana naselja Monte Serpo u Puli

ghjkzuuztjzu

{module Oglas 1 – 2020}

Medžlis Islamske zajednice Pula, koja u središtu grada djeluje pola stoljeća, objavio je da je na toj lokaciji od privatnih vlasnika kupio 16,7 hiljada kvadrata zemljišta. Ondje planiraju izgraditi Centar u kojem bi se nalazile prostorije za molitvu, ali i vrtić, starački dom, restoran, učionice za vjeronauk, studentski dom, te drugi sadržaji, piše Večeranji list.

“Prva faza koštala bi pet miliona, a kompletna izgradnja čak 20 miliona eura, pa je IZ pozvala svoje članove na donaciju. Bio bi to prostor koji bi koristio široj društvenoj zajednici”, izjavio je glavni imam Medžlisa pulske Islamske zajednice Esad ef. Jukan.

Stanovnici tog dijela grada, međutim, kažu da ih o tim namjerama niko nije obavijestio.

{module Oglas 0 – 2020}

“Najveći problem je izostanak komunikacije. Bilo koji veći javni projekt ide na javnu raspravu pa mještani smatraju da ih je trebalo upoznati i s ovim, a ne da o svemu, kao u Valmadama, doznaju iz medija”, kaže za DW Daniel Deković, predsjednik Mjesnog odbora Busoler, na čijem se teritoriju nalazi parcela, ali i oba spomenuta naselja.

Podsjeća da je njegova izjava “ne želimo Beč u Puli” izvučena iz konteksta, a on i mještani proglašeni najvećim islamofobima. Na lokalnom je radiju čak izjavio da ima informaciju o tome da bi centar prihvaćao migrante i integrirao ih u zajednicu, te da mještani strahuju da s njima dođu ekstremisti, što potvrđuje i za DW.

Ta strahovanja imam Jukan u potpunosti odbacuje te kaže kako Islamska zajednica u Puli ove godine obilježava 51. godinu postojanja.

“Isto ono što sad imamo u centru grada odvijat će se i na novoj lokaciji, samo što će nova zgrada biti uslovnija i zadovoljavat će kriterije 21. stoljeća. Nikakvi migranti, nikakvo radikalno učenje. Nema ničeg novog, samo selimo s jedne na drugu lokaciju”, kazao je on.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker