Hrvatska: Šveđanka pobjednica u takmičenju učenja Kur’ana

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Posjetitelji iz brojnih gradova iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Austrije, Njemačke i drugih zemalja boravili su jučer u Islamskom centru Zagreb, u glavnom gradu Hrvatske, gdje su imali priliku slušati učače Kur’ana tokom cijelog dana

Velikim mevludom u Zagrebačkoj džamiji sinoć je završeno 29. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, na kojem je po prvi put od kada se održava takmičenje prvo mjesto osvojila žena, javlja Anadolu.

Posjetitelji iz brojnih gradova iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Austrije, Njemačke i drugih zemalja boravili su jučer u Islamskom centru Zagreb, glavnom gradu Hrvatske, gdje su imali priliku slušati učače Kur’ana tokom cijelog dana.

Nakon akšam namaza učesnici su proučili dijelove iz Mevluda te su ilahijama i učenjem salavata na poslanika Muhammeda a.s. upotpunili program.

Tokom programa koji je uslijedio, obratili su se sekretar Organizacionog odbora Mersad-ef. Kreštić i generalni sekretar takmičenja Khaled Yassin, nakon čega je muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović u prigodnom predavanju ukazao na značaj učenja Kur’ana i poruka ljubavi sadržanih u Kur’anu prema svim ljudima.

“Kur’an ne sadrži poruke mržnje i obavezuje nas na poštovanje različitosti“, kazao je muftija Hasanović.

Čestitao je svim učesnicima i zahvalio posjetiteljima na dolasku, a posebnu zahvalu uputio je Ministarstvu vakufa i islamskih pitanja Države Katar na podršci u realizaciji takmičenja.

Rezultate takmičenja objavio je predsjednik Ocjenjivačke komisije kurra hafiz mr.sc. Aziz ef. Alili, kako slijedi:

KATEGORIJA TILAWET
1. Recep Tayyip Şentürk (Turkiye) Bodovi: 98,20
2. Ammar Đikić (Hrvatska) Bodovi: 97,85
3. Besim Azemi (Sjeverna Makedonija) Bodovi: 97,81

KATEGORIJA 5 DŽUZEVA
1. Enis Bašić (Hrvatska) Bodovi: 99,15
2. Mohamed Yacine Tebbakh (Alžir) Bodovi: 96,40
3. Ayan Munir Hasham (Portugal) Bodovi: 93,80

KATEGORIJA 15 DŽUZEVA
1. Mustafa Sinanović (Bosna i Hercegovina) Bodovi: 99,40
2. Ibrahim Herfoufi (Francuska) Bodovi: 97,15
3. Ahmed Djerbi (Tunis) Bodovi: 97,05

KATEGORIJA HIFZ CIJELOG KUR’ANA
1. Safia Mohamed (Švedska) Bodovi: 99,55
2. Salih Aljariri (Libija) Bodovi: 99,45
3. Ali Gholamazad (Iran) Bodovi: 99,25.

Prvi put od početka održavanja takmičenja prvo mjesto je osvojila jedna od takmičarki. Kurra hafiz mr.sc. Aziz ef. Alili je istaknuo da se u takmičenju ne pravi nikakva razlika među takmičarima i da se svi potpuno ravnopravno takmiče svih ovih godina.

Odlomke iz Kur’ana na kraju proučili su ukupna pobjednica takmičara hafiza Safia Mohamed iz Švedske i pobjednik u kategoriji tilaveta Recep Tayyip Senturk, dok je dovu na kraju programa proučio zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani, objavila je agencija MINA.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

3 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Mustafa Muhamed
Mustafa Muhamed
2 mjeseci ranije

Svedjanka ko I ja

Bell
Bell
2 mjeseci ranije

Da da da e pa zabijate mladima glavu u pesak ih nego dajte frejeri takmicenje iz elektronike,Mathematike,fizike,nove tehnologije dosta s vasim arabische bl bka bkak bla

Emin
Emin
2 mjeseci ranije
Odgovor za  Bell

Hahhahahahahhahahahhahahha dugo se nisam nasmijao. Koliko glupih ljudi na dunjaluku. TI DO 10 NE ZNAS DA BROJIS A NE DA PRICAS ZA NEKOGA NESTO. HAHHAHAHAHAHAHJA BLA BLA BLA

3
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.