Efendiju Jasmina Durića pitali: “Da li je muslimanima dozvoljeno primiti “božIćnicu”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Božićnica je prigodna nagrada koja se smatra materijalnim pravom radnika, a koja nije izravno uređena Zakonom o radu već se uređuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili jednostavno odlukom poslodavca.

Neki uposlenici to nazivaju i 13.-tom platom. Ukoliko postoji volja poslodavca jednokratna pomoć može biti i “13-ta plata” radnicima. To je dobrovoljna plata vlasnika i gazdi koji žele “počastiti” i nagraditi svoje radnike.

Međutim pošto je to tradicija velikih kompanija pred Božić a tradicija se prenijela i na našu zemlju, građani Bosne i Hercegovine pitali su prof. Jasmina ef. Durića da li  je muslimanima dozvoljeno primiti “božićnicu” odnosno da li je to grijeh? – piše Crna-Hronika.

PITANJE: Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve beraketuhu! U većini firmi u Njemačkoj se dobija 13. plata koja se obično naziva “Božićnica”.

To je dobrovoljna plata ili jedan dio plate koje firme isplaćuju krajem novembra. I u radnom ugovoru piše da je dobrovoljno od firme i ako firma neće ili ne može da isplaćuje tu 13. platu radnik nema pravo na to. Da li je to haram ili halal uzeti? Unaprijed mnogo hvala. Jazakallahu khairan!

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu! Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim: Ovo pitanje je stvar poslovnih ugovora a ne isključivo vezano za primanje poklona povodom nemuslimanskih praznika pa ga kao takvog i treba tretirati.

S obzirom da je osnova u ugovorima dozvoljenost i da ste vi potpisali u ugovoru da radnik ima pravo na to ako mu firma uruči (u nekim zemljama je ona obavezna koliko mi je poznato) onda nema smetnje da onaj koji radi u dotičnoj firmi i po njihovoj odluci stekne pravo na 13. platu da istu i primi, a Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

(Crna  hronika)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.